Interviu|Sunt medic, de ce am ales PSD?

Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
shutterstock_290708522

Electoratul PSD era asociat în mod tradițional cu mediul rural, sărac și slab educat. La alegerile parlamentare din 2016 situația s-a schimbat: PSD a fost votat de jumătate din electoratul urban și a primit cele mai multe voturi de la alegători cu studii superioare. Mulți dintre cei care votau PNL s-au orientat acum către PSD, care a câștigat o majoritate detașată. Sociologii au spus că principalul motiv ține de adoptarea unui discurs de dreapta de către PSD, care a promovat mediul de afaceri.

Am discutat cu un medic care lucrează în UK pentru a afla ce l-a determinat să susțină Partidul Social Democrat și cum vede argumentele antiPSD.

Mihai Ciucă este acum Resident Medical Officer la Nuffield Health Glasgow Hospital, adică un medic care locuiește în spital pe parcursul turei de o săptămână. Timp de 5 ani a făcut naveta UK - România, unde lucra ca medic chirurg pediatru. Din 2014 practică meseria doar în Marea Britanie. În afara orelor de lucru continuă să locuiască în România.

shutterstock_290708522

Laura Ștefănuț: De ce ați plecat din România?

Mihai Ciucă: Am plecat din România jumătate din curiozitate (să-mi fac o imagine cât de cât mai aproape de realitate despre ce ar trebui să însemne un sistem medical sănătos și așezat pe principii normale) jumătate fiindcă simțeam că în țară lucrurile nu mergeau în direcția potrivită în ceea ce privește perspectivele mele de angajare în domeniul în care activasem timp de 8 ani. Eram angajat cu un contract de colaborare, adică program de gărzi, iar salariul era proporțional cu orele de gardă efectuate. Bineînțeles că și motivația financiară a constituit parte a deciziei, deși spre deosebire de colegii mei care urmaseră aceeași cale, aveam o situație financiară stabilă.

Plănuiți să reveniți?

Nu am o opinie fermă despre ce ar fi mai bine să fac. În afara săptămânilor în care lucrez în UK, eu îmi trăiesc viața în țară, mă bucur de compania familiei și a prietenilor și încerc, pentru că am suficient timp liber, să mă implic în diverse proiecte în special din domeniul medical. Vreau să transfer ceva din experiența mea din UK, să vin cu idei aplicabile în România și să îmbunătățesc atât cât pot și cât există receptivitate la însănătoșirea sistemului din care am plecat și unde, cine știe, e posibil să mă întorc.

Am colegi care au o intensă activitate sindicală, ne sfătuim frecvent în legătură cu problemele sistemului nostru și soluțiile existente în UK. Încerc să dezvolt împreună cu colegii de la SMURD un program de training pe resuscitare pentru oameni obișnuiți (pe care să-l implementăm la nivel de județ). Am încercat să fiu un fel de liant între lumea medicală craioveană și factorii politici importanți din județ, pentru a le putea transmite acestora nevoile medicilor și a obține sprijin pentru diverse proiecte despre care noi credem că sunt importante pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

De ce vi se pare mai bun PSD, comparat cu celelalte partide — să luăm exemplele PNL și USR?

Pentru că PSD pe de-o parte a demonstrat că are oameni capabili să pună în practică programul de guvernare cu care s-a prezentat în fața alegătorilor, deși sincer cred că e imposibil să reușească tot ce și-au propus, optimismul lor este exagerat. Un alt motiv este pentru că au fost constanți în a susține niște principii. Și mai presus de toate fiindcă au avut rezultate recent, cu aproape aceiași oameni pe care i-au propus acum pe liste.

PNL cred că e într-o mare criză identitară după fuziunea cu PDL, iar USR mi se par niște oportuniști fără niciun fel de viziune, niște profitori de pe urma unei stări de nemulțumire a electoratului antiPSD. Prezența lor publică a fost catastrofală, rezultatele candidaților proveniți din guvernul Cioloș așișderea. Nu neg că or fi oameni de calitate printre membri USR, însă per ansamblu prestația publică a fost dezamăgitoare și fără să aducă vreun argument în sprijinul susținerii formațiunii. Nu poți să ceri votul oamenilor raționali din țara asta cu singurul argument de a fi tânăr și contra, pur și simplu mai trebuie multe alte lucruri.

De când și de ce susțineți PSD?

Nu susțin orbește PSD, susțin un program de măsuri sociale necesare, susțin o politică bazată pe unitate națională și pe dezvoltarea motoarelor și resurselor noastre interne, susțin un învățământ de calitate și gratuit, un sistem de sănătate care să se adreseze unei lărgi majorități a populației, susțin o politică demografică agresivă și măsuri în consecință. În primul rând susțin creșterea nivelului de trăi.

13221631_1164801750211409_6246124795950177013_n
Foto: Mihai Ciucă

În ultimii ani și cu ocazia ultimelor sale guvernări, PSD a răspuns așteptărilor mele. Eu provin dintr-o familie care a avut foarte mult de suferit în perioada postbelică, cu rădăcini de “dreapta”, ca să zic așa, iar mult timp după anii 90 la noi în familie s-a votat antiPSD sau, mă rog, anti-precursorii Partidului Social Democrat. Și eu evident am votat la fel, în spiritul ăsta am fost crescut. Însă în special datorită guvernării Ponta și a rezultatelor economice de atunci am rezonat cu măsurile promovate de PSD. În lipsa unei oferte de calitate de cealaltă parte a eșichierului politic, decizia de a susține PSD a venit oarecum firesc.

În domeniul educației spre exemplu, Ecaterina Andronescu a avut trei mandate de ministru și o mare putere de influență asupra învățământului românesc în perioada 2000 - 2015. A fost acuzată că a contribuit la dezastrul din educație. Ultimul scandal a fost în 2016, când a amânat o decizie privind depolitizarea conducerii din sistemul preunivesitar, propusă de ministrul Dumitru (propunerea presupunea scoaterea la concurs a posturilor de director și director adjunct). De ce credeți că PSD inspiră mai multă încredere în gestionarea domeniului educației?

Nu știu dacă Ecaterina Andronescu după cele trei mandate precedente ar fi potrivită  să ocupe funcția de Ministru al Învățământului din nou. Personal nu cred că a contribuit la dezastrul din educație, nici nu cred că e un dezastru, respectând semantica termenului, cred că nu a influențat sistemul pe care l-a condus atât cât ar fi avut ocazia să o facă. Dacă mă întrebați pe mine, un sistem cu rezultate bune ca cel de pe vremea lui Ceaușescu nu trebuia schimbat, ci doar adaptat noilor realități, însă reforma, fără a înțelege exact ce înseamnă asta și unde poate duce, cred că a acționat ca un drog asupra tuturor miniștrilor ce s-au perindat pe-acolo.

Însă revenim la resursa umană, nu poți avea educație de calitate cu profesori și învățători demotivați.

Fiindcă ați menționat-o, am fost de acord cu propunerea privind scoaterea posturilor la concurs, e normal să se întâmple așa.

Cât de mult contează doctrina partidului pentru opțiunea dvs. de vot? Adică au importanță dreapta și stânga?

Nu au o importanță fundamentală, nu sunt un “taliban” al doctrinelor. Eu însumi, dacă ar fi să mă poziționez pe eșichierul doctrinar m-aș poziționa undeva la centru stânga, în principiu cred că România în acest moment are nevoie de o politică în sprijinul cetățenilor, o politică socială, însă înțeleg perfect importanța capitalului privat în dezvoltarea economică, așa cum înțeleg, de asemenea, argumentele sistemului de impozitare liberal, ori a respectării cu sfințenie a proprietății private. Așa cum știți și dvs nu s-a demonstrat niciunde infailibilitatea unui sistem sau a unei doctrine în raport cu cealaltă, așa că e percepția mea personală că României i se potrivește acum o politică preponderent adresată marei mase de cetățeni, o politică socială.

Care este politicianul preferat din PSD? De ce?

Șerban Nicolae, nu-l cunosc personal însă îi apreciez aparițiile în media, apreciez că are puncte de vedere argumentate, nu este un politician care să între cuminte în rând atunci când convingerile personale nu cadrează cu cele ale partidului, e o voce decentă și fermă pe care o admir.

Totuși există o decizie a instanței în cazul lui Șerban Nicolae, care spune că nu a ocupat legal casa RA-APPS și îl obligă la plata chiriei. Senatorul s-a pronunțat împotriva DNA-ului și a justiției când a avut loc condamnarea lui Liviu Dragnea. Nu aduc acestea argumente taberei antiPSD, care se teme că partidul se va împotrivi justiției?

Am citit despre acea decizie, presupun că dacă e una definitivă Șerban Nicolae o va respecta, nu văd care e legătură între cele două spețe. Orice om are dreptul să-și exprime o poziție în legătură cu orice, dacă și-o și argumentează într-un mod rezonabil cu atît mai bine. Există un dezechilibru evident între instituțiile care ar trebui să se controleze reciproc în acest moment, iar asta ar trebui să-i îngrijoreze și pe cei care jubilează acum în fața spectacolului cătușelor. O lege a răspunderii magistratului e vitală și e singura care ar responsabiliza pe cei pe care momentan mecanismele de control democratice ale statului de drept nu-i afectează decât la modul formal.

E totuși ceva ce nu vă place la acest partid? De ce?

Spre exemplu, vă spun ce nu-mi place la noi la Craiova, deși nu am interacționat suficient cu membri de la noi din județ. Am senzația că există o mare reticență în a-l contrazice pe cel de deasupra ta, o lipsă de atitudine, se merge în continuare pe sistemul ăla destul de nociv de a aplauda și a cauționa deciziile șefului din teama de a nu fi nevoit să cobori în ierarhie sau chiar să fii aruncat din schemă. S-ar putea să fie o percepție greșită, determinată de o cunoaștere superficială a vieții de partid și a rigorilor ei, însă asta nu-mi place momentan.

PSD are candidați cercetați sau condamnați, însuși Liviu Dragnea are o condamnare cu suspedare. Ca cetățean, nu ar trebui să refuzi suportul pentru o listă de candidați care conține numele unui condamnat/cercetat?

Într-o societate normală ce spuneți dvs. are mare greutate, însă într-o societate că a noastră, unde justiția la vârful ei e orice mai puțin o instituție independentă, aflată la baza statului de drept, lucrurile stau diferit. Consider că dosarul referendumului în care a fost condamnat Liviu Dragnea e un dosar politic, am citit motivarea instanței supreme, rechizitoriul procurorilor, deci vorbesc în cunoștință de cauză, pentru mine nu stă în picioare. Altfel aveți dreptate, însă situația e generală și pe listele celorlalți există situații similare.

Acum se discută intens despre faptul că Liviu Dragnea a cerut Guvernului amânarea tăierii unor taxe, în măsura în care reducerea taxelor a fost vârf de lance al campaniei PSD. Situația a fost comparată cu Brexit, fiindcă tabăra căștigătoare a anunțat că nu va putea implementa măsuri care au stat la baza campaniei "leave". Cum vi se pare?

Informațiile parvenite în media nu-mi sunt clare, l-am văzut de multe ori pe Liviu Dragnea aparându-și și susținându-și poziția în cazul taxelor respective, așa că nu mă pronunț pentru că s-ar putea să avem de-a face cu o manipulare.

Care credeți că sunt cele mai importante probleme din România, care ar trebui adresate în viitorul apropiat?

E o discuție foarte lungă, prioritățile pentru mine sunt ridicarea de urgență a nivelului de trai, protejarea resurselor încă aflate în proprietatea statului și o politică demografică agresivă, plus măsuri de stimulare a întoarcerii cetățenilor români acasă pentru că altfel, fără resursa umană, nu putem realiza nimic. Apoi învățământul, sănătatea, cum am spus e o plajă largă, sunt atâtea de făcut și atâtea lucruri unde suntem rămăși în urmă. Sper în primul rând să învățam cu toții să ne ascultăm unii pe alții și să reușim să înțelegem că numai împreună putem să aducem România la limanul pe care ni-l dorim.

Interviu de Laura Ștefănuț: este Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei alternative din România.

Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook

 

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate