Editorial Mecanismul UE pentru protecție civilă - solidaritate europeană cu România

Data publicării:
Ramona Chiriac
Ramona Chiriac
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
ramona
Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România. Foto: Arhivă personală

Un eveniment tragic a avut loc acum câteva zile în România, în localitatea Crevedia, când un incendiu și exploziile care au urmat acestuia au provocat pierderi de vieți omenești și zeci de răniți.

Sunt alături de familiile care au pierdut pe cineva drag și le doresc tuturor celor răniți multă sănătate și o recuperare cât mai rapidă.
Cu doar câteva zile înainte de tragedie, vedeam numeroase știri cu pompierii români aflați în Grecia și contribuția lor decisivă în lupta cu incendiile de pădure cu care autoritățile elene s-au confruntat în această vară. România a contribuit de asemenea, în mod exemplar, la gestionarea altor crize precum cutremurul care a afectat Turcia și Siria la începutul acestui an.

Acum, știrile sunt despre numărul ridicat de pompieri care au fost răniți în timp ce se luptau cu incendiul de la Crevedia și care, alături de locuitori din zonă, de polițiști sau jandarmi, au nevoie de îngrijiri medicale, o parte dintre ei fiind în stare gravă. Numărul mare de răniți a suprasolicitat infrastructura medicală din țară, determinând autoritățile române să solicite ajutor de la alte țări europene. Acestea au răspuns prompt și deja o parte dintre răniți au fost transferați în spitale din Belgia, Italia, Germania, Norvegia sau Austria pentru a beneficia de tratament și pentru a permite o alocare mai bună a resurselor spitalelor din România pentru pacienții internați.

Atât ajutorul acordat de România pentru stingerea incendiilor din Grecia, cât și ajutorul primit de România pentru tratamentul răniților au un element în comun: Mecanismul UE pentru protecție civilă. Instituit în 2001 de Comisia Europeană, Mecanismul este un cadru de cooperare pentru statele membre, dar și pentru nouă țări participante din afara UE, care le oferă acestora posibilitatea de a preveni sau de a gestiona dezastrele.

Un dezastru poate lovi oricând și chiar și cele mai bine pregătite țări pot fi copleșite de amploarea sa. În asemenea momente dificile, este cu atât mai importantă solidaritatea europeană! Mecanismul UE pentru protecție civilă asigură un cadru în care solidaritatea se manifestă într-o manieră rapidă și eficientă, iar resursele umane și materiale sunt direcționate acolo unde este mai mare nevoie de ele.

Cum funcționează? Practic, un stat membru confruntat cu un dezastru a cărui gestionare depășește propria capacitate apelează la Centrul de coordonare al răspunsului la situații de urgență, nucleul operațional al Mecanismului, care mobilizează și coordonează fie resursele puse la dispoziție direct de către statele participante, fie cele aflate direct la dispoziția UE.

De-a lungul timpului, în cei 22 de ani de existență, Mecanismul UE pentru protecție civilă a fost activat de peste 650 de ori pentru situații precum cutremure, inundații, incendii sau epidemii și chiar pandemii, cum a fost COVID-19.

Războiul din Ucraina a adus și el situații fără precedent, care aveau nevoie de un răspuns eficient, iar Mecanismul a contribuit la sprijinirea cetățenilor din Ucraina, fie că au rămas în țară, fie că s-au refugiat în țările vecine. Hub-uri logistice pentru o mai bună coordonare a asistenței pentru Ucraina și cetățenii săi sunt în prezent găzduite de România (la Suceava), Polonia și Slovacia.

Îmi amintesc și acum, cu emoție, că am participat alături de comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, la inaugurarea hub-ului de la Suceava, în luna martie 2022, la câteva săptămâni de la izbucnirea războiului. Acest hub reprezintă o dovadă puternică de solidaritate europeană din partea României și o contribuție importantă la gestionarea celei mai mari catastrofe umanitare din Europa, de după cel de-al Doilea Război Mondial. De la operaționalizarea sa, zeci de misiuni internaționale care au trecut pe aici au furnizat Ucrainei mii de tone de alimente, medicamente și echipamente medicale, pături, generatoare electrice și alte produse și materiale necesare unei țări în război.

Cu toții trăim uneori, de-a lungul vieții, momente grele peste care reușim să trecem, mai greu sau mai ușor. E mult mai greu când suntem singuri și ne este mult mai ușor atunci când ne ajută cei din jur.

La fel e și pentru o țară lovită de un dezastru, când solidaritatea și sprijinul venite din partea altor țări ajută atât țara, cât și pe cetățenii ei, să treacă mai ușor peste o tragedie. Uniunea Europeană înseamnă, pe lângă multe altele, și solidaritate și sprijin în momente grele.

Mecanismul UE pentru protecție civilă a venit acum în sprijinul României și al cetățenilor ei în încercarea dificilă pe care o traversează acum, ca urmare a evenimentului tragic de la Crevedia. Sprijinul prompt oferit acum de statele europene ne arată, din nou, că împrEUnă suntem mai puternici!

România poate conta mereu pe solidaritatea europeană!

Partenerii noștri