Ministrul Energiei dă asigurări în plin ger: Suntem pregătiți! Sfaturile ministrului pentru românii care rămân fără curent electric

Data publicării:
Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei. FOTO: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, avertizează că vine gerul și a dat asigurări că ministerul pe care îl conduce este pregătit. În același timp, recomandă un ghid cu sfaturi practice, pentru situațiile extreme.

“Am convocat ședința comandamentului energetic de iarnă și vom face tot posibilul să nu fie niciun fel de probleme. Totuși, în eventualitatea unor condiții meteorologice extreme, în urma cărora veți rămâne fără curent, sunt câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă păstra casa caldă, pentru a crește temperatura corpului și pentru a rămâne în siguranță. Important: dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeți, țineți familia și animalele de companie departe. Raportați liniile întrerupte companiei de utilități!”, transmite ministrul Burduja.

Sfaturile practice sunt cuprinse în ghidul pregătit de profesor Chisăliță Dumitru, de la Asociația Energia Inteligentă.

Printre recomandările principale, în timpul unei pene de curent majore, specialiștii asociației recomandă ca acțiuni generale: Opriți toate aparatele electrice, în special cele care au elemente de încălzire; Deconectați echipamentele „sensibile la supratensiuni”, cum ar fi computerele; Țineți un întrerupător de lumină aprins pentru a ști când revine curentul; Porniți un radio care funcționează cu baterie și ascultați un post de radio local pentru informații; Verificați-vă vecinii pentru a vedea dacă au nevoie de asistență, în special dacă sunt în vârstă sau au un handicap; Dacă liniile electrice sunt rupte, nu le atingeți, țineți familia și animalele de companie departe. Raportați liniile întrerupte companiei dvs. de utilități; Stocați alimente și băuturi ușor de încălzit pentru a vă încălzi din interior spre exterior; Creați micro-medii pentru a reține căldura; Depozitați pături și îmbrăcăminte caldă.

Ministrul Energiei a dat asigurări că România nu va avea probleme în alimentarea cu gaze sau energie electrică în perioada următoare, cu vreme geroasă.

„La cum a decurs iarna până acum, dar chiar şi în condiţii mai grele, cu maxim unu-două episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat şi ceea ce producem“, a precizat Burduja.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri