Editorial Primarul din Mioveni versus Alexandra sau cum corupția alungă tinerii talentați

Ștefan Pălărie Data actualizării: Data publicării:
stefan palarie
Ștefan Pălărie

Cazul flagrant al primarului din Mioveni ne arată încă o dată cât de adâncă este rana pe care corupția o produce în sistemul de sănătate și în întreaga societate. Este rana din cauza căreia tinerii care învață pe brânci se văd nevoiți, în continuare, să plece din țară. Este durerea și sentimentul de neputință în fața caracatițelor PSD și PNL din cauza cărora orice tânăr profesionist se gândește să ia drumul Occidentului.

Este și cazul unei tinere pe care am cunoscut-o zilele trecută la o acțiune de stradă, absolventă a Universității de Medicină și Farmacie din București. Îi voi zice Alexandra.

Alexandra mi-a spus că își dorește să facă rezidențiatul, dar este îngrijorată de discuțiile din cercurile medicale: posturile pentru rezidențiat sunt insuficiente, iar unde există, mâna ce întinde plicul cu mită nu este încă eradicată. Există temeri inclusiv că Guvernul Ciolacu ar vrea să mărească numărul de paturi alocate per medic și asistent medical. Asta ar însemna mai mulți pacienți pentru fiecare cadru medical din țara noastră.

Din cauza lui Ciolacu și a celorlalți politicieni de la putere, din cauza baronilor precum primarul din Mioveni care cer șpagă, din cauza corupției și incompetenței Alexandra crede că nu mai are un scop în țara noastră. Se gândește să emigreze într-o țară din vestul Europei împreună cu partenerul ei, care este inginer mecanic.

Mă gândesc la lipsa de putere și de speranță a Alexandrei într-o țară care va muri încet, dar sigur, dacă statul român nu va face eforturi reale să-i păstreze pe tinerii muncitori și corecți ca ea.

România are cel mai mic procent de personal medical de îngrijire (asistenți medicali, moașe și infirmieri) din Uniunea Europeană. Puțin peste 6 la 100 de mii de locuitori ca să fiu mai exact, potrivit Eurostat. În plus, situația este extrem de îngrijorătoare și în privința medicilor generaliști. Ca să nu mai spun că suntem și penultimul loc în UE la procentul din PIB alocat pentru sănătate, fiind la aproape la jumătate față de media europeană.

Suntem statul european care continuă să neglijeze cel mai mult personalul medical în condițiile în care unu din doi medici a trecut prin burnout profesional, iar o treime au experimentat această epuizare în urma suprasolicitării în relația directă cu pacienții, arată un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București.

Cauzele sunt multiple și greu de dus pentru orice om. Primul declanșator de stres este birocrația excesivă. Apoi, lipsa unui salariu motivant, urmat de consumul emoțional și imposibilitatea de a oferi grija medicală fiecărui pacient.

Fiecare act de corupție este un pumnal pe care acești baroni îl înfig în munca și visele unui tânăr care ani întregi învață și muncește pentru a se dedica oamenilor. Așa cum este Alexandra.

Așa cum este orice tânăr profesionist care vede, din păcate, cum șansele de a avea un viitor în țara sa natală sunt înecate de plicurile cu mită și de corupție, așa că decide să-și construiască un viitor în altă țară. O țară care îi va da o șansă să-și exercite profesia în mod corect și pentru care să primească respectul cuvenit.

Corupția nu doar că s-a înrădăcinat adânc în sistemul nostru, dar practicile actuale o ridică la un nivel de „măiestrie” greu de imaginat pentru orice societate civilizată. Baronii PSD și PNL inventează metode de a cere șpăgi de la mai mulți candidați pentru același post, chiar dacă doar unul dintre ei va ocupa acea poziție.

Viitorul României se zbate între tinerii care învață și muncesc zi de zi, de multe ori cu sacrificii, și politicienii corupți de la putere care cer șpagă pentru fiecare tentativă de progres.

Dacă ne dorim să nu ne mai plece acești tineri, trebuie să eradicăm această boală endemică a corupției. Trebuie să o facem în numele tuturor tinerilor ca Alexandra care mai au speranță.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri