România are suficiente gaze pentru iarnă. Ministrul Energiei (PNL) dă asigurări: Suntem pregătiți!

Data publicării:
conducta-gaze_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul Energiei dă asigurări că România e pregătită pentru ger: Vom trece iarna doar cu gaz românesc. FOTO: IINQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Vremea se anunță tot mai geroasă, dar nu trebuie să ne temem, dă asigurări ministrul Energiei. Sebastian Burduja anunță că depozitele de gaze din prezent sunt suficiente și vor asigura fără nicio problemă nevoile interne, chiar dacă vor fi unul sau două episoade de ger pe lună.

„Vine gerul, dar suntem pregătiți. Avem gaze în depozite la un nivel de 82,93%, diferența față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de peste 176 milioane metri cubi. La cum a decurs iarna până acum, dar chiar și în condiții mai grele, cu maxim 1-2 episoade de ger sau viscol pe lună, vom trece iarna doar cu gaz românesc, din ceea ce avem înmagazinat și ceea ce producem (am produs și astăzi peste 26 de milioane de metri cubi zilnic, la un consum - astăzi - de 40,6 milioane metri cubi)”, a scris Sebastian Burduja pe pagina de Facebook.

Și gradul de umplere a lacurilor energetice este în parametri, dă asigurări ministrul Energiei. Aproximativ 75% este gradul de umplere, o producție optimă de energie, susține ministrul. Dar și în plan energetic stăm bine: am fost exportatori de energie electrică, pe fondul unui consum redus de 5329 MW, anunță Sebastian Burduja.

În perioada următoare planurile sunt și mai ambițioase pentru ca facturile românilor să fie mai mici: „vor fi puse în funcțiune capacități suplimentare de mii de MW producție energie electrică, iar din 2027 vor intra și gazele din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România în producătorul numărul 1 din Europa și vor dubla efectiv producția națională de gaze naturale”, mai scrie ministrul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri