Editorial Opoziția amorțită și neputincioasă

Data actualizării: Data publicării:
Andrei Lupu
Andrei Lupu
Deputat REPER
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Andrei Lupu este avocat și deputat REPER.
andrei lupu, deputat usrl plus, cu camasa albastra si mainile impreunate
Andrei Lupu. deputat REPER. Credit foto: Steluța Popescu

Toată opoziția se concentrează pe a-l critica pe Marcel Ciolacu. Și dă-i și luptă și dă-i și înfierează la PSD din toate pozițiile. Doar că e greșit. Numărul de procente disponibile pentru critica la Ciolacu e limitat și se împarte cu AUR. Și adunate sunt insuficiente oricărui proiect politic serios. PNL a ațipit în brațele PSD, USR a descoperit liberalismul puiului viu și incomplet moșit de Traian Băsescu acum zece ani, iar noi încă stăm să numărăm câți suntem. Nu spun că nu trebuie criticat Ciolacu, spun că e insuficient.

Eram tânăr când visul opoziției s-a spulberat între Ion Iliescu și Vadim Tudor. Și atunci, ca și acum, orgoliul a distrus un proiect politic ce ar fi putut schimba România în bine. Îmi e teamă că repetăm un scenariu inutil și ridicol politic pentru că nu vedem cu precizie unde am greșit.

Ne plângem de măsurile fiscale ale lui Ciolacu într-o notă lamentabilă. Ce împiedică dreapta din România de a gestiona Guvernul astăzi în loc de a-l pune pe Ciolacu premier și de a-i face cadou cheile de la Cotroceni? Orgoliul, ruptura din Guvernul Cîțu, ruptura dintre noi. Numerele în Parlament sunt în continuare în favoarea dreptei, așa că atunci când ne plângem de ce face Ciolacu trebuie să recunoaștem că noi îl ținem la Palatul Victoria. Vina e împărțită, în mod evident, dar asta nu înseamnă că nu ne aparține.

Între timp, Ciolacu luptă cu evazioniștii așa cum a luptat și cu consumatorii de droguri. În cheia PSD care vede peste tot dușmani și golani pe care trebuie să îi trosnească. În mintea PSD nu există consecințe ale funcționării societății și nu există responsabilitatea guvernării care trebuie să creeze condiții normale unui trai decent. Ei văd numai golani buni de altoit cu măsuri punitive.

Există traficanți de droguri și evazioniști periculoși. Mulți dintre ei protejați de către PSD după cum știm din istoria ultimilor 30 de ani. Ce fac însă Ciolacu și PSD e să pedepsească întreaga societate cu măsuri stupide și înjositoare. Gândirea PSD e brutală, lipsită de nuanțe și primitivă economic și social. Și noi dormim în papuci pentru că unii dintre noi nu îi plac pe ceilalți. Este un românism clasic în care ne urâm între noi la umbra pericolului absolut.

Marcel Ciolacu este monstrul pe care opoziția adormită l-a creat și pe care îl va face președinte în speranța unui rău mai mic, dacă nu ne trezim și nu reușim să stăm într-o singură cameră și să negociem ca niște oameni serioși.

P.S. Liderii PNL au decis să voteze dacă vor avea sau nu liste separate de PSD la europarlamentare. Sarcastic, aș zice că iată niște oameni democrați care au decis că votul îi poate spăla de rușinea unei alianțe umilitoare.

Partenerii noștri