Creier în genunche

Data publicării:
liviu pop inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Credeaţi că n-o să se găsească loc şi pentru Liviu Pop la Antena 3? Iată că s-a găsit. Ar fi fost şi păcat să i se refuze şansa de-a mai debita o enormitate. Sigur, când vii după Liviu Dragnea şi ditamai tentativa de asasinat, trebuie să te gândeşti la ceva gogonat dacă vrei să te ţină minte lumea. Simpla aiureală, cu sau fără complicaţii gramaticale, nu ajunge. Din fericire pentru publicul Antenei 3, Liviu Pop e un bun fabricant de inepţii. Prin urmare, el nu găseşte deplasat să declare că preşedintele Klaus Iohannis a condus o vreme o organizaţie care este continuatoarea unei grupări naziste. „Grupul Etnic German a fost o organizaţie nazistă condamnată pentru crime de război”, dezvăluie Liviu Pop, despicând pâcla istoriei şi smulgând vălul de pe ochii ignoranţilor. „Dacă Forumul German nu e continuatorul Grupului Etnic German, aştept oficial lucrurile acestea, eu am spus ce citesc de pe net”, a adăugat ministrul.

liviu pop inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

E de bun-simţ să începi prin a-l felicita pe Liviu Pop pentru acurateţea sursei de informaţie. Dacă a citit „de pe net”, e limpede că nu pot exista dubii privind veridicitatea conţinutului. Atâta lucru ştie oricine a avut prilejul să cutreiere pe nemărginirea oceanului online. „Pe net” există, printre altele, arhive ale tuturor (sau măcar ale majorităţii) publicaţiilor româneşti de după 1989. Cine le consultă poate afla o puzderie de lucruri interesante. De exemplu, că Ion Raţiu a fost surprins fugărind-o înflăcărat, dar inutil pe Margaret Thatcher cu gânduri concupiscente la Downing Street 10. Iar asta la puţin timp după ce încercase – tot fără succes – demararea unor preliminarii erotice cu regina Elizabeta a II-a la Balmoral. Tot „de pe net” se poate afla că Dan Hăulică se fugărea pe vremuri cu Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu în pielea goală pe aleile din jurul Castelului Peleş. Tot „pe net” poţi să descoperi cum slăbeşti optsprezece kilograme pe săptămână înghiţind o pastilă verzuie. Tot „de pe net” afli că Marius Tucă a întreţinut raporturi incestuoase cu propria mamă. Şi tot „de pe net” poţi culege informaţii despre data următorului cutremur catastrofal, despre proximul asteroid care o să izbească Terra şi, bineînţeles, despre sfârşitul lumii. Eu însumi am aflat, din aceeaşi sursă, că aş fi băiatul lui Miron Radu Paraschivescu şi că am lucrat la Studioul de film „Alexandru Sahia”. Nu sunt şi n-am lucrat, dar asta contează mai puţin. „Pe net” se poate citi şi aşa ceva.

E totuşi puţin probabil că Liviu Pop crede că tot ce zboară se mănâncă. Altminteri, i s-ar face la un moment dat poftă de nişte flapsuri sau măcar de un tren de aterizare, dacă nu de tot avionul. E la fel de puţin probabil ca intervenţia lui să fie rodul propriei iniţiative. Mânjirea şi culpabilizarea lui Klaus Iohannis se numără printre punctele principale de pe agenda PSD în general şi a lui Liviu Dragnea în special. Găselniţa lui Liviu Pop redeschide o pistă de pe care au decolat în trecut năzbâtii asemănătoare, de care lumea a uitat (materialele apărute pe Ancheteonline şi declaraţiile duşmănos-iresponsabile ale senatorului Cristiana „Greva foamei până la primirea în Partidul Conservator” Anghel). Şi cum să-l compromiţi pe Klaus Iohannis mai bine decât apăsând pe pedala istoriei? Sigur, ca să apeşi cum şi unde trebuie, e nevoie să fii stăpân pe cunoştinţe şi să pricepi mecanismele istoriei. Aşa e, dar nu neapărat. Pentru Liviu Pop, astea sunt amănunte. Important e să împroşti cu noroi, nu să te informezi cum se cuvine. Ca dovadă, Liviu Pop nici măcar nu ştie denumirea adevărată a organizaţiei pe care o lezează. Poate că măcar acum, după protestul înaintat de Forumul Democrat al Germanilor din România, va găsi şi ministrul Educaţiei de cuviinţă să stocheze informaţia. Altfel spus, să se educe.

Nu trebuie trecut nici peste îngâmfarea acră a ministrului. „Aştept oficial lucrurile acestea”, rosteşte Liviu Pop, cu aerul unui monarh agasat de stângăciile supuşilor. Ce aşteaptă demnitarul? Nu se ştie. O dezminţire? Ar fi dincolo de simpla naivitate să aştepte aşa ceva. Dacă e cineva în măsura să aştepte ceva de la celălalt, acela e FDGR, a cărui răbdare va fi testată până când o minte mai puţin înfierbântată din partid va prezenta totuşi scuze pentru ofensă în numele lui. E de sperat că o va face, deşi nădejdile sunt fragile. Altfel, se va confirma pentru a nu se ştie a câta oară ideea că în România acestor ani oricine poate spune orice oriunde şi oricând despre oricine. Cine vede aici o definiţie a libertăţii nu cunoaşte nici cuvântul, nici ce defineşte el.

„Organizaţia aia nazistă, Forumul...”, cuvântă Liviu Pop, probând din nou că există entităţi umane la care gura funcţionează independent de creier. Ce legătură e între FDGR şi Grupul Etnic German? De bună seamă, cuvintele „Germanilor” şi „German”. E păcat că Liviu Pop nu-şi continuă raţionamentul şi nu divulgă şi alte pepiniere antiromâneşti cu agendă (fost sau actual) nazistă. Mă grăbesc să-i pun la dispoziţie câteva nume de duşmani crânceni, care îşi urzesc păienjenişul de relaţii şi urzeli sub pretextul unor activităţi, vezi Doamne, educative. E vorba de Centrul Cultural din Timişoara, Centrul Cultural Sibiu (atenţie mărită, Sibiu, da?), Centrul Cultural Cluj, Centrul Cultural Iaşi şi, deasupra tuturor, Goethe Institut din Bucureşti. Nici echipa de Liga 1 F.C. Hermannstadt nu trebuie scoasă din calcul – în fond, ce mi-e „Hermann”, ce mi-e „German”? Iar dacă tot am ajuns la fotbal, e de dorit şi deconspirarea grabnică a antrenorului secund al lui Atletico Madrid. Îl cheamă German Burgos şi e suficient.

Ce păcat că preocuparea pentru adevăr căreia pare să i se fi abandonat Liviu Pop nu l-a ghidat la fel de ferm când, tot ministru al Educaţiei fiind, deşi interimar, a dizolvat comisia universitară care a decis că Victor Ponta plagiase. Cunoscător intim al latinei, domnul Pop a acţionat atunci în temeiul adagiului din Dreptul roman Sublata causa, tollitur effectus şi a decis că vinovat nu e hoţul, ci cel care descoperă hoţia. E de urmărit totuşi, după această probă de gândire „în genunche” a lui Liviu Pop şi după retragerea lui în birou, spre a desluşi arcanele manualului de educaţie fizică şi sport, cine va împrăştia următoarea perdea de fum la Antena 3, pentru ca atenţia publicului să se abată dinspre represiunea din 10 august spre diverse mizerii şi nemernicii. Până atunci, am de gând să mai las televizorul, să ies la restaurant cu trei prieteni şi să comit cu ei o tentativă de asasinare a unui chelner. Unul dintre noi o să-i facă un gest, al doilea o să-l privească, al treilea o să răspundă la telefon şi al patrulea o să se ducă la toaletă. Să-l văd atunci pe chelner pe unde scoate cămaşa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri