Editorial PSD nu moare, PSD (doar) se transformă

Data actualizării: Data publicării:
viorica dancila si liviu dragnea
Foto: Inquam Photos / George Călin

E așa un vuiet în aceste zile. Bănuiam din 27 mai că un tsunami s-a format și vine repede să măture coaliția PSD-ALDE și guvernarea. Acum, o dată cu divorțul lui Tăriceanu, valul seismic a lovit. PSD e acum o navă de croazieră care cumva încă mai plutește, dar peisajul e lugubru. Parte din echipaj a căzut peste bord, saloanele sunt vraiște, totul e un haos. Motoarele merg din inerție, dar și ele vor ceda în scurt timp. Căpitanul face apeluri la calm, dar calm e doar pe fundul mării.

Niciodată PSD nu a traversat așa o criză de moral și identitate. Altadătă monolit înspăimântător, partidul e acum doar o adunătură de așa-ziși social democrați al căror singur scop e să găsească un țărm salvator.

Sunt mulți cei care se învârt în jurul navei PSD-iste, cântându-i prohodul. Nimic mai greșit. Căci poate vasul cu acest nume va avea cât de curând soarta Titanicului. Dar spiritul, motoarele și cursul de navigație s-au mutat cu arme și bagaje în alte două vase mai mici. Prinși în filmul horror al scufundării, puțini sunt cei care au văzut cum destui din echipajul PSD au sărit peste bord, unii mai devreme, alții pe ultima sută de metri, și s-au îmbarcat pe alt vas. Pro România prinde viteză și ia ușor, ușor locul pachebotului PSD. Din urmă vine cu viteză și o barcă de salvare. Încă are steagul guvernării prins de catarg și mirosul meselor îndestulate de pe pachebot.

PSD ar putea deveni istorie, dar spiritul său va continua să ne bântuie multă vreme de acum încolo. Căci Pro România e formațiunea celor care nu au mai avut loc la masa lui Dragnea atunci când jupânea partidul și țara. Nu e o grupare de disidenți vocali, de reformatori raționali și îndrăzneți ai Partidului Social Democrat și stângii românești. Sunt doar cei trimiși în linia a doua a sistemului de comandă PSD. Nemulțumiții care au rămas fără jucării.

Dăm un pic timpul înapoi căci memoria e scurtă și adeseori uităm de unde plecăm. Nu era Ponta căpitanul partidului când bravii social democrați încercau primul atentat la adresa Justiției, în ,,marțea neagră"? Nu Ponta a fost cel care a girat suspendarea din 2012? Nu era Bănicioiu ministrul Sănătății atunci când după tragedia de la Colectiv ne asigura pe toți că Sănătatea românească are tot ce-i trebuie? Ca să aflăm apoi că mulți dintre nenorociții acelei nopți au murit cu zile din cauza infecțiilor intraspitalicești și dezinfectanților ,,apă de ploaie" de la Hexi Pharma? Nu era Ioan Rus cel care le făcea curve pe soțiile românilor plecați la muncă afară? Nu era același PSD care urăște sincer diaspora doar pentru că există? E suficient doar să ne aducem aminte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Păstorul haosului din ambasadele României nu era chiar Teodor Meleșcanu?

Și iac-așa ajungem și la ALDE. Păi ce a fost ALDE în tot acest timp dacă nu anexa la vedere a pesediștilor îmbrăcați în haina liberalilor? Când mărețul USL s-a rupt cei din jurul lui Tăriceanu cu sacou galben, dar cu sufletu-n roșu-PSD și-au creat rapid propria formațiune și și-au pus nume de europeni, să dea bine la popor.

Acum, ALDE pozează în nemulțumitul, în criticul guvernării eșuate și impotente. Iar Tăriceanu se poartă ca și cum nici n-a desenat bugetul la măsuță cu Dragnea, nici n-a știut că totul acolo e pură fantezie.

Ce a făcut ALDE Tăriceanu e pur calcul politicianist, rece. A sesizat degringolada guvernării și și-a schimbat ca un Houdini costumul de guvernare cu cel de Opoziție. Știe că factura dezmățului bugetar vine cât de repede așa că s-a pus la adăpost de valul ce va să vină. E foarte conștient de dezastrul pe care-l lasă în urmă și speră ca această mișcare să-i salveze partidul. Cu un pic de noroc, ALDE va intra și-n următorul legislativ și va critica de pe margine toate măsurile dureroase luate de alții (oricare ar fi ei) pentru a repara ce s-a stricat în acești trei ani. În horă va intra și Pro România, urmașul scrobit al PSD-ului.

Și va veni un nou rând de alegeri și tare mi-e teamă că marea masă de alegători PSD va regăsi în cele două partide iluziile pe care social-democrații le-au tot vânturat scrutin după scrutin. Iar PSD reîncărcat va ajunge din nou la pușculița cu bani.

Partenerii noștri