Restanțele Ministerului Educației la început de an - singurul care a uitat că începe școala în câteva zile

Data actualizării: Data publicării:
Silvia Dinica
Silvia Dinica
Senator USR
Silvia-Monica Dinică este senator USR, președinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie din Senatul României
Silvia Dinica, in camasa albastra, rade
Silvia Dinică. Foto: arhiva personală

Ne-am reamintit în ultima perioadă, înconjurați de tragedii, că fiecare se descurcă așa cum poate, dacă poate. E același sentiment pe care îl avem de mulți ani, deși mulți încercăm să schimbăm ceva. De la gestionarea celor mai mari crize până la cele mai mici obligații pe care statul le are față de cetățeni, statul pare absent. Educația nu a scăpat nici ea, nici anul acesta, de nepăsarea statului.

Mai este puțin până începe școala și mulți părinți își fac deja calculele pentru rechizite și tot ce e necesar pentru a nu le lipsi nimic copiilor în noul an școlar. La fel și profesorii. Inflația nu a iertat nimic, așa că fiecare familie va cheltui mai mulți bani la începerea școlii, în timp ce bugetul de la stat alocat educației este din ce în ce mai mic, iar Ministerul caută să facă economii tot pe cârca elevilor și a părinților.

Ce face Ministerul Educației la început de an școlar? Un experiment cinic să vadă cine se descurcă? Bursele copiilor orfani de un singur părinte au fost uitate în proiectul supus consultării publice. Copiii de liceu iar nu au manuale noi. Regulile privind transportul gratuit al elevilor încă nu sunt aprobate. Din nou, copiii nu vor primi masă caldă la școală la începutul anului.

Alba-neagra cu bursele elevilor

Ministerul Educației a pus recent în consultare criteriile pentru acordarea burselor elevilor. Așa cum am anticipat încă de la dezbaterea pe noile legi ale Educației, chiar dacă avem legi noi, multe dintre măsurile importante au rămas în pixul Ministerului. Așadar, toată lumea trebuie să stea acum cu ochii pe Minister ca pe butelie. La umbra legilor, Ministerul propunea ca 30% de elevi dintr-o clasă să poată primi bursă de merit, fără să spună ce studii au stat la baza acestei decizii și nici cum îi va afecta această decizie pe elevi. Totodată, ministerul a ajuns la concluzia că doar copiii care nu mai au niciun părinte în viață pot beneficia de bursă socială, iar cei cu un singur părinte decedat trebuie să se încadreze și într-o limită de venit. Regulile se schimbă de la o zi la alta. După ce a încercat în mai multe rânduri, sub conducerea ministrului Cîmpeanu, să taie din bugetul burselor, Ministerul a găsit acum soluția tăind de la cei mai sărmani. Impredictibilitate și haos, asta e ce ne poate oferi Ministerul.

Fără „Masa caldă în școli” la început de an. Unde e milionul de beneficiari promis?

După ce an de an a ezitat să prelungească sau să extindă programul-pilot de masă caldă în școli, Guvernul ia din nou de la gura copiilor. Multele sinecuri de partid - multele guri de hrănit - probabil nu pot fi hrănite decât sacrificând de la copii. Guvernul nu a aprobat nici anul acesta la timp legislația pentru continuarea programului-pilot în cele 450 de școli-pilot. Mai mult, Legea învățământului preuniversitar prevede că în anul școlar care stă să înceapă ar trebui să fie pentru cel puţin 1.000.000 de beneficiari ai programului „Masa sănătoasă”, care nu e clar dacă va fi și caldă. Altă promisiune încălcată, alte economii

Vor beneficia elevii de transport gratuit?

Nu avem nicio garanție că la începutul anului școlar elevii vor beneficia de transport gratuit. Cu toții cerem un lucru simplu - ca elevii să ajungă gratuit și sigur la școală. De mulți ani, copiii nu beneficiază de acest drept, deși Guvernul le-a promis asta după tragedia Alexandrei Măceșanu. Ce au făcut la Legile Educației a fost de fapt să amâne claritatea, până la aprobarea unei hotărâri de guvern. Iar adoptarea hotărârii de guvern deja întârzie. În aceste condiții, nu văd cum ar putea consiliile județene să stabilească în timp util cuantumul sumei forfetare de care ar trebui să beneficieze elevii care nu au transport public la dispoziție. Mai mult, decontul și suma forfetară au fost mereu insuficiente, așadar rămâne de văzut dacă sumele forfetare stabilite la nivel județean vor acoperi costurile elevilor cu transportul. Până atunci, părinții vor scoate bani din buzunar pentru transport.

Manuale mai bătrâne decât elevii

Să presupunem că elevii au noroc și ajung cumva la școală. Ar trebui să aibă pe mese manuale noi. Legea prevede că Ministerul Educației asigură manuale gratuit. Ce uită însă ministerul este că manualele mai trebuie să fie și adaptate vremurilor în care trăim. Astfel, elevii de liceu nu vor avea nici anul acesta manuale noi. E posibil să le aibă abia cei care intră în clasa a IX-a în 2025, după ce se aprobă planurile-cadru și programele școlare. Deși aceste generații de elevi au avut ocazia să învețe după un curriculum nou până în clasa a VIII-a, ulterior totul s-a blocat pentru ei și nu au avut continuitate. Acum, pentru că este pur și simplu absurd să îi înveți pe copii după manuale mai bătrâne decât ei și pentru că Ministerul Educației doar improvizează „repere metodologice”, în lipsa manualelor noi, profesorii trebuie să găsească alte suporturi pentru predare. Și cine credeți că va plăti? În parte profesorii, care sunt conștienți că au nevoie de resurse variate pentru procesul de predare, în parte părinții, care nu pot să aștepte până își revine ministerul din amorțeală.

Își vor primi profesorii primele promise?

Înțelegem cu toții că manualul nu mai este singura resursă folosită la clasă. Profesorii folosesc o varietate de resurse, pentru care de regulă scot bani din buzunar. Ministerul a promis anul acesta o primă de carieră, la presiunea grevei profesorilor. OUG nr. 58/2023 prevede acordarea unei prime anuale de 1500 lei cadrelor didactice, din care trebuie să cheltuiască 70% pentru cursuri, echipamente IT, cărți și 30% pentru nevoi individuale. După ultima întâlnire cu sindicatele a spus din nou că se va ține de cuvânt. Profesorii ar urma să primească acești bani în octombrie. Voucherele s-ar deconta însă din fonduri europene nerambursabile ale Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 numai după aprobarea modificării acestui program cu acordul Comisiei Europene. În lipsa acestui acord, primele s-ar acorda din bugetul de stat, căruia Coaliția PSD-PNL i-a pus oricum cruce. Rămâne de văzut dacă personalul din învățământ va beneficia de primele promise.

Va începe noul an școlar, unii profesori se vor descurca, unii părinți se vor descurca. Dar poate mulți dintre ei nu o vor face, iar unii copii nu vor mai ajunge la școală, în timp ce alții nu vor beneficia nici anul acesta de educație de calitate. Este regretabil că Ministerul Educației sacrifică generații de elevi pentru că nu ține pasul nu doar cu nevoia de schimbare, ci cu nevoile de bază. Nu face suficient, nici suficient de repede. Deși încearcă să arate că se preocupă de lucruri, tot ce vedem este un minister care întârzie orice reformă și nu se preocupă de nevoile de bază, iar costurile le suportă elevii, părinții lor și profesorii.

Partenerii noștri