Editorial Vaccinarea: o rezolvare globală la o problemă globală

Data actualizării: Data publicării:
Andrei Baciu
Andrei Baciu
Secretar de stat în Ministerul Sănătății
Andrei Baciu este secretar de stat la Ministerul Sănătății. Este medic și Președinte al PNL sector 3.
andrei baciu portret
Sursa foto: facebook/Andrei Baciu

Anul 2020 ne-a adus în fața unei crize sanitare fără precedent. Am fost nevoiți să luptăm împotriva unei boli infecțioase necunoscute și a trebuit să depășim nenumărate provocări. Dar, datorită unor eforturi comune globale putem accesa soluția care sa ducă la oprirea pandemiei, și anume, vaccinarea.

Aceste eforturi globale care au făcut posibilă demararea campaniei globale de vaccinare la mai puțin de un an de la declararea pandemiei pot fi privite din mai multe puncte de vedere.

În primul rând trebuie spus că, bazându-se pe experiențele dobândite în urma confruntărilor cu alte coronavirusuri, în special SARS-CoV și MERS, cercetarea și dezvoltarea unor vaccinuri candidat împotriva SARS-CoV-2 a fost posibilă într-un timp record.

Conștientizarea la nivel global a impactului pandemiei a condus la sprijin financiar substanțial fără de care companiile care au în momentul de față vaccinuri autorizate sau în studii clinice nu ar fi reușit performanțele actuale.

O companie se poate aștepta la costuri de cel puțin 200 de milioane de Euro în etapele premergătoare obținerii autorizării vaccinului la care se vor adauga costurile de producție, împreună putând să depășească un miliard de euro. Doar din partea UE prin Instrumentul de Sprijin European, a SUA prin Operation Warp Speed și din UK companiile au fost ajutate cu peste 20 de miliarde de Euro, astfel au reușit să depășească bariera timpului în cursa pentru obținerea unui vaccin sigur și eficient.

Organismele de reglementare au colaborat strâns cu companiile care au trimis continuu date din studii și împreună au făcut posibilă începerea autorizării vaccinurilor în timp record.

În momentul de față sunt peste 60 de vaccinuri candidate în studii clinice, dintre care 18 în studii avansate de faza trei. Începând cu finalul anului 2020 au fost autorizate în unele state, prin autorizare condiționată sau autorizare pentru utilizare de urgență, șapte vaccinuri. Au fost vaccinate peste 17 milioane de persoane până astăzi.

Campania este demarată în anumite zone ale lumii și este indispensabilă distribuirea acestor vaccinuri global pentru a putea imuniza populația din întreaga lume.

Scopul este atingerea unui procent de 60 – 70% de persoane imunizate în urma vaccinării pentru a reduce semnificativ transmiterea virusului și pentru a ieși din pandemie. Acest lucru depinde foarte mult de câte vaccinuri vor mai putea fi autorizate, care este capacitatea de producție, ce eficacitate au și la fel de important, acoperirea vaccinala depinde foarte mult de rata de acceptare în populație.

Populația lumii însumează în jur de 7,8 miliarde de oameni, marea majoritate a vaccinurilor candidate necesita rapel, deci două doze de persoană, așadar e nevoie de un număr foarte mare de doze: pentru a atinge 60 – 70 % de persoane imunizate este nevoie de la 10 – 11.5 miliarde de doze de vaccin ( de eficacitate 95 % și regim de două doze ) până la 13.5 – 15.5 miliarde de doze de vaccin ( de eficacitate 70 % și regim de două doze ).

Capacitatea de producție a celor șapte vaccinuri ce au început campania de vaccinare globală este de circa opt miliarde de doze pentru anul 2021, număr deși impresionant, este insuficient momentan pentru a pune stop pandemiei, dar suficient pentru a reduce impactul în sistemul medical prin prioritizarea personalului medical și al populației la risc.

Combaterea pandemiei este o provocare complexă din toate punctele de vedere, dar numai împreună vom putea răzbi întrucât o problemă globală necesită o abordare globală și anume, vaccinul.

Ce cred că e, de departe, important: ce ne-a oferit fiecăruia, la nivel uman, anul ce tocmai a trecut. 2020 ne-a dăruit anduranță, înțelepciune și lecții. Suntem cu mult mai înțelepți, dar pentru a merge mai departe și pentru a redobândi ceea ce am pierdut, trebuie să învățăm lecțiile trecutului, pentru a nu ajunge în același punct sau într-un altul, mai acut și mai dureros.

Partenerii noștri