Criză de poştaşi la Făgăraş

Data publicării:
POSTAS

Salariile mici și condițiile de lucru grele au lăsat localitățile din zona Făgăraș fără poștași. Doar 33 de angajați ai Poștei Române mai duc acum scrisori, pensii și facturi acasă la cei 15 mii de oameni care locuiesc în satele din zonă. Numărul din ce în ce mai mic de poștași înseamnă și zeci de sedii abandonate, care se degradează de la o zi la alta.

 

Octavian Cârje are 50 de ani și este poștaș în Olteț, din 2009. Bărbatul trebuie să acopere localitățile Olteț și Rucăr, însă duce scrisori și oamenilor din colonia Barajului Viștea, de pe râul Olt. La angajare, omul avea un salariu de 1200 de lei și o normă de opt ore. Acum a rămas cu doar șase din cele opt ore ale unei norme întregi de lucru, timp în
care oricum nu termină de acoperit toate adresele.

"Ne-a trecut la șase ore și ne-a redus la o mie de lei, o mie o sută. Cum vi se pare situația aceasta? Păi foarte critică, cum să fie? De ce? Că numai dacă plătesc facturile, ce am un telefon, ce mai am pe acasă, nu știu ce, nu mai rămân cu nimic. Bani mai puțini și ore maipuține. Și ore mai puține. Și tot câte unul pleacă", Octavian Cârje, poștaș Olteț . 

Bărbatul face naveta zilnic, cu mașina personală și nu-i decontează nimeni banii de benzină.

"E înnebunit de lucru. Și mașină, cheltuială, tot. Să vă spună el. Lucrează șase ore, i-a tăiat din salariu, păi nu mai stă", localnic.

"Nu i se asigură, deci din partea Poștei, nu i se asigură mijlocul de transport. Totuși, o protecție pe care să o aibă asupra lui, că distribuie bani foarte mulți. El își asumă singur riscul ăsta", localnic.

Viștea este o altă localitate din Țara Făgărașului, în care localnicii au de suferit. Poștașul de aici nu mai lucrează de o lună. A părăsit instituția și a dat-o în judecată, pentru recuperarea unor restanțe salariale.

"Pe dumneavoastră cum vă afectează lucrul acesta? Mă afectează, că sunt pensionară. Ce înseamnă asta? Și vine cu pensia greu și facturile și toate. Suntem ca fiii ploii, comuna Viștea", localnică.

"Suntem în comuna Viștea, la sediul ghișeului poștal din localitate. Oamenii de aici s-au obișnuit deja cu gândul că nu mai au poștaș în comună. Ne uităm la zidurile clădirii, la curte și înțelegem foarte repede că acest loc este abandonat și se degradează de la o zi la alta. Intrarea principală a clădirii e închisă, iar dacă ne uităm pe geam,
observăm urme ale faptului că aici ni s-a mai lucrat de foarte multă vreme", Claudiu Loghin, reporter .

În prezent, 33 de angajați ai Poștei Române împart scrisori, facturi, ziare și pensii celor aproximativ 15 de mii de oameni de acolo. Oficial, în organigramă nu sunt posturi neocupate. Mulți dintre poștași au însă de acoperit câte două sau trei localități, au rămas cu norme de lucru și salarii reduse și nu beneficiază, în realitate, de niciun fel de decont pentru delpasările în interes de serviciu.

"Noi avem ca posibilitate de decontare, ca și transport între localități cal, căruță", muscă, "Pot să se deplaseze între localități cu calul, căruța și se acordă o îndemnizație lunară. Asta e decontarea care se poate face", Simona Stângu, director Oficiul Zonal de Poștă Făgăraș. 

Nu mai puțin de 61 de localități din Țara Făgărașului sunt afectate de această situație.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Zoltan Rapo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri