Cu repartiții, dar fără locuințe

Data publicării:
13 locuinte

72 de familii care au primit încă din luna decembrie repartiții pentru cele mai noi blocuri sociale construite în Deva nu s-au putut muta nici până astăzi în casă nouă. Lipsește racordul la rețeaua de energie electrică. Primăria Deva și furnizorul de electricitate își pasează responsabilitatea pentru această situație, iar în tot acest timp beneficiarii locuințelor stau fie la rude, fie la adăpostul de noapte din oraș.

Arpad Horvath are 41 de ani și 2 copii minori. A depus cerere pentru o locuință socială în urmă cu 8 ani. Mare i-a fost bucuria când, toamna trecută, primăria l-a anunțat că va primi o garsonieră. Entuziasmul i s-a mai potolit însă când a constatat că va mai dura ceva până să se poată muta în locuință.

”Am fost mulți care suntem dintre noi care ne-am luat mobile și le ținem pe la unul, pe la altul, că n-avem unde să le depozităm. Eu efectiv luna ce vine nu mai am unde să stau, că contractul cu omul pe care l-am avut de chirie se dă la altul”, a declarat Arpad Horvath, beneficiar locuință socială.

În aceeași situație sunt şi alte zeci de persoane din Deva. Unii dintre cei care au primit repartiție locuiesc în continuare la adăpostul de noapte, alții la rude sau în chirie. Cele 2 blocuri sociale, construite pe structură metalică, au 60 de garsoniere și 12 apartamente cu 2 camere. Imobilele nu sunt însă racordate la rețeaua de curent.

”Cele 72 de persoane care au primit repartiție aici au fost selectate dintr-un număr de peste 260 de solicitanți de locuințe sociale. Construcția celor 2 imobile a costat peste 12 milioane de lei”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.

Oamenii sunt prinși la mijloc într-o luptă birocratică purtată între Primăria Deva și distribuitorul de energie electrică.

”Legislația din România, avize, semnături, e o situație cronică. Noi ne-am făcut datoria și vă spun la modul cel mai sincer că le-am predat, dar nu mai ține de noi partea de contorizare”, a declarat Florin Oancea, primar Deva.

Furnizorul de electricitate susține însă altceva:

"Pentru ca E-Distribuție Banat să poată alimenta locatarii, trebuie încheiat un contract de comodat, etapă care presupune depunerea unor documente din partea primăriei (…). Nota de predare și implicit contractul de comodat urmează să fie încheiate și semnate. Ulterior, locatarii/ primăria pot depune actele pentru avizele tehnice de racordare pentru alimentarea prin aceste instalații noi. În urma emiterii avizelor de racordare individuale pentru locuințe, pot fi demarate lucrări de contorizare".

Edilii din Deva speră ca oamenii să se poată muta în casă nouă până cel târziu de Paști.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri