Deşeuri în comuna olarilor

Data publicării:
GUNOAIE CORUND

Fabian Marton are 31 de ani şi este unul din meşterii olari din Corund. Vasele pe care le construieşte sunt foarte căutate la tarabele cu artizanat, din centrul comunei. Marton este unul din cei pe care o staţie pentru prelucrat gunoi i-ar alunga din Corund, cu tot cu familie şi planuri de viaţă.

"Din asta trăieşte comuna, vindem ce producem. Facem ceramică şi cei mai mulţi din asta trăiesc în comună", Fabian Marton, olar.

"Mă gândesc nu doar că aici ni se schimbă viaţa, ci în mod cert va trebui să ne mutăm. Deci noi nu vom mai locui aici", Fabian Annamaria, soţia lui Marton.

Comuna Corund este în vestul Depresiunii Praid, la 29 de kilometri de Odorheiu Secuiesc. Terenul de peste 7.000 de metri pătraţi a fost dat în chirie de Primărie, în 2011, Consiliului Judeţean. Lucrul la staţia de sortare şi transfer a deşeurilor a început anul trecut, atunci când oamenii spun că au şi aflat de proiect.

"Nici şase metri nu sunt de la albia pârâului Corund, până la zona în care a fost construită platforma viitoarei staţii de sortare a deşeurilor. La fel de mică este distanţa care separă această platformă de alte cinci gospodării din localitatea Corund", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

"Oricum izolează, tot iese mirosul ăla. Am 74 de ani de zile şi am spus că orice facem să nu mai fie aici sortarea reziduurilor", Olah Zoltan, localnic.

"Timp de 25 de ani, aceste tiruri pline cu gunoaie, să intre şi să iasă zilnic atâtea camioane, între casele de locuit ... deci numai să ajungi aici deja trebuie să treci prin jumătate de sat", Pal Zoltan, membru Consiliul Local Corund.

Lucrările au fost oprite după ce localnicii au atacat proiectul în instanţă. Oamenii spun că în comună nu a fost niciodată o consultare publică reală şi nu înţeleg cum de Protecţia Mediului a autorizat ridicarea unei staţii atât de aproape de casele şi atelierele olarilor din Corund.

"Procedura a fost respectată, s-a făcut toată consultarea publică, anunţuri în ziar s-au dat, la Consiliul Local a fost afişată consultarea publică, avem procesele verbale de consultare a publicului", Domokos Laszlo, director Protecţia Mediului Harghita .

"Eu ştiam că consultările au fost efectuate. (De unde ştiaţi lucrul ăsta?) Păi din documente",  Ambrus Sandor, fost membru CJ Harghita.

Consiliul Judeţean Harghita a investit aproape două milioane de lei, în instalarea ţevilor, cablurilor şi stâlpilor staţiei şi în betonarea platformei.

"La Corund se face numai o transbordare a deşeurilor, deci nicio zi nu staţionează deşeurile la Corund. Dacă trebuie să ne mutăm, se pierde în jur de 2 milioane de lei, care va fi o investiţie nepusă în operare, deci o piedere, dar varianata B deja este pregatită", Zoia Laszlo, manager de proiect în cadrul CJ Harghita.

Primarul spune că a mutat staţia la peste doi kilometri de casele oamenilor şi are soluţii inclusiv pentru recuperarea cheltuielii.

"În 2011 a fost o greşeală. Bineînţeles, dar nu intenţionat. Acolo putem să construim o piaţă sau ceva, pentru o altă destinaţie sau remiză de pompieri, chestii", Katona Mihaly, primar Corund.

Sculptura în lemn şi iască sunt alte două motive pentru care Corund este una din cele mai căutate comunităţi de meşteşugari din România.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri