Sari la conținut

Deva, codașă la fonduri guvernamentale

Deva, codașă la proiecte cu fonduri guvernamentale. Primăria municipiului reședință de județ a redactat anul trecut doar 3 proiecte care vor primi până în 2020 finanțare prin programul național de dezvoltare locală, principala sursă de finanțare guvernamentală pentru infrastructura comunitară. La acelaşi capitol, Deva este depăşită de oraşe precum Orăştie sau Petrila.

Atragerea de fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea comunității nu pare să fi fost o prioritate pentru municipalitatea din Deva. Anul trecut, administrația locală a reușit să elaboreze doar 3 proiecte care au devenit eligibile prin PNDL.

”Cele 3 proiecte însumează 6,3 milioane de lei. Ele vizează construirea unei creșe, introducerea rețelei de apă și canalizare pe o stradă din oraș, dar și lucrări de modernizare pe o altă stradă dintr-un sat aparținător Devei”, relatează Andrada Velciov, jurnalist Digi24.

Ales primar al municipiului Deva în toamna anului trecut, edilul Florin Oancea susține că nevoile orașului sunt mari și că lipsa proiectelor face parte din trecut.

”Sunt foarte multe lucruri de făcut în Deva, și-o să vedeți în perioada următoare câte lucruri se vor face. Dar ca să faci aceste lucruri trebuie să muncești. În primul rând trebuie să te preocupe care sunt axele de finanțare, ce probleme ai, ce priorități ai și te apuci de lucru”, a declarat  Florin Oancea, primar Deva.

Locuitorii din Deva cred și ei că orașul are nevoie de multe îmbunătățiri pentru a avea un aspect modern și civilizat.

”Ar fi mai multe proiecte de făcut în Deva. Străzi și trotuare, zonele verzi, curățenie totală, zonele verzi sunt sub orice critică, sunt la pământ”, spune un locuitor.

La acest capitol, mult mai bine stă municipiul Orăștie, de exemplu, care a primit finanțare pentru 10 proiecte, iar Petrila, 5. Cele mai multe, 35, au fost depuse de primăria Hunedoara, iar valoarea acestora depășește 46 de milioane de lei.

”Este vorba despre proiecte de dotări și reabilitări unități de învățământ, reabilitări de străzi și de asemenea realizarea unei noi creșe în municipiul Hunedoara”, a declarat Elena Iancău, purtător de cuvânt, Primăria Hunedoara.

În tot județul Hunedoara, prin programul național de dezvoltare locală vor fi finanțate în următorii ani 200 de proiecte. Valoarea totală depășește 652 de milioane de lei.

reporter: Andrada Velciov/ operator: Tiberiu Mariș