Sari la conținut

Armata română își testează forțele

Așa se desfășoară zilnic activitatea militarilor din Divizia 4 Infanterie Gemina, desfășurați în această perioadă în poligonul de la Cincu, județul Brașov.

"Integrăm focul celor 3 calibre existente în pozița de tragere, aruncătoare, obuziere de 122, obuziere 152, toate sub directa coordonare a coordonatorului sprijinului prin foc", spune lt. col. Eugen Paulette - Batalionul 315 Artilerie.

Militarii fac exerciţii de comandament cu transmisiuni în teren și trageri de luptă cu diferite tipuri de armament, antrenându-se în planificarea şi conducerea operaţiilor defensive de nivel tactic. Potrivit scenariului, forţe inamice au declanşat ofensiva terestră, încercând forţarea frontierei şi ocuparea de teritorii. Forţele combinate ele Diviziei 4 Infanterie desfăşoară acţiuni de întârziere, formând baraje defensive combinate, cu infanterie și artilerie, până la introducerea în luptă a structurilor operaţionale aliate.

"Un artilerist, ca să fie performant, trebuie să își mențină deprinderile în determinarea elementelor de tragere iar servanții în instrucția în poziție de tragere. De aceea, pentru un artilerist, glasul tunului trebuie auzit des", spune col. Ștefan Toader - comandant Regimentul 69 Artilerie Mixtă.

Exercițiul „Someș 15" este integrat într-un cadru operațional mai larg, ce se desfășoară în perioada 7-18 septembrie. În întreaga țară sunt angrenați aproximativ 7.000 de angajaţi ai instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Exerciţiile au loc concomitent în poligoane din judeţele Arad, Cluj, Braşov, Suceava şi Harghita, sub coordonatea Statului Major General.

Reporter: Liviu Beju
Operator: Lucian Păculea

Pe aceeași temă