Sari la conținut
News Alert

Atacul de la Tg. Secuiesc, plănuit din octombrie

Potrivit procurorilor DIICOT, planul de a detona o bombă artizanală la Târgu Secuiesc a fost pus la cale pe 10 octombrie de mai mulţi membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate.

"Pe raza judeţului Covasna a avut loc o întâlnire a mai multor membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, pe parcursul căreia numitul (...) a propus amplasarea și detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfășurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie 2015 pe raza localităţii Târgu Secuiesc", sursa: referat DIICOT.

De la începutul lunii octombrie, ofiţerii SRI au început monitorizarea şi au descoperit că Beke Istvan a fost desemnat de liderii organizaţiei din care face parte să ducă acest plan până la capăt. Motivul, spun achetatorii, era simplu: bărbatul se pricepea la electronică.

"Potrivit DIICOT, bomba urma să fie lăsată în apropierea statuii lui Gabor Aron, într-un coş de gunoi. Urma să fie construită din petarde, legate la o baterie şi un dispozitiv de transmitere a impulsurilor electrice, găsit la percheziţii, acasă la inculpat. Beke Attila urma să detoneze bomba prin telefon, în momentul în care ar fi văzut de pe camera de supraveghere montată în exteriorul propriului magazin că zona e foarte aglomerată", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Deşi procurorii sunt siguri de vinovăţia bărbatului, tatăl lui Beke Istvan nu se lasă convins.

"Nu este capabil sa faca asemenea daune comunitatii in care traieste si poporului din care este el", spune Beke Erno, tatăl suspectului. 

La dosar sunt mai multe interceptări telefonice, dar şi ambientale care arată cum a fost plănuit atentatul. Bărbatul promitea că poate să detoneze dispozitivul, chiar dacă nu se afla în localitate. Potrivit DIICOT, membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate au dat un nume de cod planului lor: operaţiunea pizza. Beke Istvan este acuzat de tentativă de acțiuni împotriva ordinii constituționale, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani.

"Am stat de vorbă cu şeful organizaţiei celor 64 de comitate, Gyorgy Gyula Zagyva. Mişcarea celor 64 de comitate cere autorităţilor române să facă imediat publice dovezile şi probele pe baza cărora a fost reţinut membrul organizaţiei lor. Deci, mişcarea respinge orice acuzaţie de atentat care ar fi fost pregătit în secuime de către ei", relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

Şeful mişcării celor 64 de comitate, Gyorgy Gyula Zagyva, a mai precizat pentru Digi24 că scenariul descris de DIICOT şi SRI se bazează pe calomnii si minciuni. Petardele ridicate de anchetatori erau pregătite pentru Revelion şi nu pentru construirea unei bombe, mai spune Gyorgy Gyula Zagyva.