Biblioteci acoperite de praf

Data publicării:
BIBLIOTECI PRAF

Deşi aflată la doar 12 kilometri distanţă de Braşov, comuna Hărman, o localitate cu 5.000 de locuitori, nu mai are bibliotecă.

Păianjenii şi-au ţesut reţelele de pânze peste copertele roase de vreme ale volumelor, iar colburile de praf se ridică la fiecare pas. Atâta a mai rămas dintr-o bibliotecă veche de mai bine de şapte decenii, ce odinioară adăpostea în rafturile sale peste 12 mii de volume.

"Prin carte era mai greu. Trebuia să mergi la bibliotecă, să ştii ce vrei, să încerci să tatonezi, să citeşti, apoi să selectezi. Acum, prin internet, apeşi un clic şi apare exact rezumatul la ceea ce te interesează", spune Mihai Dişor - primarul comunei Hărman

La ultima verificare a fişelor de împrumut, în anul 2006, doar 15 persoane din localitate mai erau abonate aici. Astfel, Primăria, administratorul bibliotecii, a închis cărţile în depozit, a concediat bibliotecara şi a pus lacătul pe uşă.

"Nu se mai justifica păstrarea postului de bibliotecar, a împărţi sarcinile între ceilalţi salariaţi, într-un context în care nu puteai să aloci la salariu un plus de...Însemna încălcarea unei organigrame pentru două-trei persoane, fără posibilitatea de  a-l şi retribui", spune primarul comunei.

O parte din volume au fost duse la şcoala generală din localitate, într-un spaţiu restrâns, o bibliotecă improvizată, doar ca volumele să nu se degradeze şi mai mult. Dezavantajul este, însă, că vara, în vacanţă, şcoala este închisă.

Nici Zărneştiul, oraş cu aproape 26.000 de locuitori, nu mai are bibliotecă orăşenească. Fostul primar ar fi închis-o acum zece ani iar cele peste 30.000 de volume zac uitate în subsolul căminului cultural.

"Este necesară o bibliotecă, având în vedere că avem atâtea licee, şcoli generale, grădiniţe, avea cui să se adreseze această bibliotecă", precizează Dorel Bîrlădeanu - primarul oraşului Zărneşti.

Oamenii nu văd cu ochi buni închiderea bibliotecilor. Cu toate astea, prea puţini le mai calcă pragurile. Cel puţin asta spun statisticile.

"Sunt mulţi copii care au nevoie. De ce să facă un drum până la Braşov, ca să îşi procure cărţi, dacă şi aici s-ar putea face", spune o locanică.

În perioada 2007 - 2012 nu mai puţin de 273 de biblioteci au dispărut din România. Braşovul se găseşte printre judeţele campioane la acest capitol, 25 de biblioteci închise. Odată cu bibliotecile, în ultimii şapte ani, au dispărut din evidenţe aproape două milioane de cărţi, iar numărul cititorilor a scăzut cu peste 100.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri