Brad de pe vremea lui Mihai Viteazul 

Data publicării:
BRAD INALT

Nu departe de localitatea Şinca Veche, în zona numită Valea Strâmbă, există cei mai înalţi arbori măsuraţi din România. Aici sunt 352 de hectare de pădure cvasivirgină, unde omul a intervenit prea puţin şi care s-a conservat de mii de ani, fără mari modificări.

Bradul este cel mai înalt arbore nedoborât din ţară, cât un bloc de 22 de etaje şi unul dintre cei mai bătrâni de aici. Cel puţin asta spun studiile făcute în pădurea de la Şinca Veche de către studenţii Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava.

Bradul nu este singurul cu asemenea dimensiuni. "Este o pădure cu structură primară de dezvoltare. Asta înseamnă că întâlnim arbori de toate vârstele de dezvoltare, seminţii şi arbori tineri, arbori ca acesta, ajuns aproape de vârsta limită a vieţii, plus arbori morţi, în toate stadiile de putrefacţie, aproape descompuşi", declară Călin Gotea, inginer silvic.

Acum doi ani, Asociaţia World Wide Fund for Nature România, Primăria Şinca Veche, proprietarul domeniului împădurit de aici şi Ocolul Silvic din localitate au înaintat un proiect către Ministerul Mediului, ca să obţină punerea sub protecţie a pădurii. Tot atunci, organizaţia Forest Stewardship Council a certificat Ocolul Silvic Şinca Veche pentru managementul forestier responsabil de aici.

"Vârsta arborilor duce undeva la 300-400 de ani. Este o pădure care nu a fost exploatată niciodată, unde nu a intervenit omul cu lucrări de exploatare, o pădure conservată cum a fost ea, din toate timpurile" declară Iancu Flucuş, pădurar.

Recordurile dimensionale, gradul de conservare ridicat al arborilor, cantitatea de lemn mort, peste 300 metri cubi la hectar şi cursul de regenerare natural al pădurii de la Şinca fac ca aceasta sa fie unicat în Europa. Cei de la World Wide Fund for Nature vor ca zona să intre în patrimonul UNESCO cât mai curând cu putinţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri