Sari la conținut

Cel mai bătrân stejar din ţară are 900 de ani şi de află la Mercheaşa

La marginea satului Mercheaşa, pe o colină unde astăzi pasc vitele şi oile oamenilor locului, stă neclintit un stejar îmbătrânit de timp. Gorunul a fost martor al întemeierii Transilvaniei şi asta pentru că speciliştii spun că are peste 900 de ani. Un stejar obişnuit pentru a ajunge la un diametru de 70 de centimetri are nevoie de 120 de ani. Acesta are diametrul de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri.

Trunchiul imens este cel care ne arată de fapt cât de bătrân este stejarul din Mercheaşa. Şi asta pentru că arborele are o circumferinţă de peste 9 metri şi nu poate fi înconjurat de mai puţin de 8 persoane.

Stejarul nu a putut rămâne neobservat, astfel că în anul 2009 o asociaţie din Perşani l-a trecut pe lista celor mai spectaculoşi copaci din România. Bătrânul Carpaţilor, aşa cum a fost supranumit stejarul din Mercheaşa a şi câştigat competiţia "Cel mai bătrân arbore din România" în care s-a bătut cu alţi 27 de arbori din ţară. De atunci, reprezentanţii Ocolului Silvic l-au îngrădit şi încearcă să îl protejeze de animalele care pasc în zonă.

"Nu e chiar aşa promovat cum ar fi trebuit să fie. El este încadrat în Parcul Naţional de la Perşani, au mai fost şi ei aici, dar mai răruţ", a spus Gheorghe Pelei - pădurar la Ocolul Silvic Pădurea Bogăţii 

Stejarul a adunat poveştile satului de 900 de ani, iar localnicii sunt mândri că au crescut în preajma lui.

"Aici am umblat prin pădure când am fost copii, dar nimeni nu s-a gândit pe timpuri că va fi un stejar cel mai vechi şi cel mai renumit va rămâne de aici încolo. Atunci erau stejari mai mulţi într-adevăr că aici a fost plin de stejari dar a trăznit în ei, s-au tăiat că nu mai erau ţinuţi de crescut", povesteşte Walter Swab - curatorul bisericii din Mercheaşa.

Stejarul din Mercheaşa este celebru în toată zona, iar localnicii vor ca toată lumea să vină să îi admire măreţia.