COVASNA. Baie tradiţională lângă conacul prinţului Charles

Data publicării:
BAIE CHARLES

Construcţia băii tradiţionale a început în urmă cu trei zile. Aproximativ 100 de persoane printre care studenţi la peisagistică din Ungaria s-au alăturat localnicilor pentru a-i ajuta ca zona să fie transformată total. Pe Erika am găsit-o alături de alţi tineri cu care lucra la structura de lemn a unui foişor unde turiştii se vor putea odihni. Tânăra a venit în valea Zălanului pentru a pune în practică ce a învăţat pe perioada facultăţii. Chiar dacă au făcut planuri recunoaşte că munca în teren este mult mai grea.

"Realizarea planurilor a fost o muncă uşoară însă acum recunosc că nu-mi este uşor să fac muncă de băieţi însă reuşesc să mă descurc pentru a nu fi în plus", a spus Erika Ferenczy

"Ca arhitect este foarte interesant să particip la un asemenea proiect pentru că facem băi, obiective tradiţionale în secuime şi ne propunem tocmai să readucem aceste tradiţii lângă sate", a declarat Marton Nemcsak - student.

La câţiva metri depărtare un alt grup de tineri lucrau la amenajarea unei mofete.

"Se folosesc numai materiale locale şi organice şi construim prin metode tradiţionale caracteristice acestei zone şi în special construcţiilor în cloacă", a precizat Agnes Herczeg - arhitect peisagist.

Pe lângă voluntarii veniţi în Valea Zălanului la construcţia băii se implică şi localnicii. În aşa fel vor ajunge mai mulţi turişti în satul lor.

Locuitorii cred că noua construcţie îl va încânta şi prinţul Charles cel care de câţiva ani face parte din comunitatea lor. Noua construcţie este amplasată la doar câţiva metri de conacul pe care l-a cumpărat moştenitorul coroanei regale în zonă.

"Sigur că o să fie surpriză. păcat că nu aţi film,at înaintea de-a ne apuca. a fost o mică pltformă de gunoi acolo şi dacă reuşim să facem din paltforma de gunoi o baie şi o mofetă eu zic că e o realizare extraordinară", a spus József Kasléder - primar comuna Malnaş. 

Toţi voluntarii care ajută la construcţia băii sunt găzduiţi de localnici iar gospodinele ajută la prepararea meselor. Finalizarea construcţiei este programată pe 15 august iar intrarea va fi gratuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri