COVASNA. Chetă pentru spital

Data publicării:
CHETA PT SPITAL

În laboratorul de analize medicale al spitalului ar trebui făcute o serie de investiţii, dar au fost amânate din lipsă de fonduri.

"Am avea nevoie de centrifuge, de nişte etuve noi, lucrăm cu etuve vechi, care ar trebui schimbate, nu se ştie până când vom mai putea lucra cu ele şi în orice caz cea mai mare problema este lipsa banilor", spune  Kisgyorgy Elemer - şeful laboratorului, Spitalul Orăşenesc Târgu Secuiesc.

De câţiva ani unitatea medicală primeşte din ce în ce mai puţini bani de la Casa de Asigurări de Sănătate iar această lipsă o resimt, cel mai acut, pacienţii. 

Ca să înlocuiască aparatura veche şi depăşită şi ca să facă rost de medicamente şi ustensile sanitare conducerea spitalului a cerut sprijinul primăriilor din vecinătate.

"Nu este normal acest lucru. Spitalele ar putea fi finanţate normal şi atunci ar putea să funcţioneze. A fost o soluţie de necesitate pentru supravieţuire", spune Kelemen Andras - managerul Spitalului Orăşenesc Târgu Secuiesc 

"Sunt presiuni făcute ca la fiecare început de an pentru majorarea sumelor de contract. Există şanse ca aceste sume să fie majorate. De la an la an sumele sunt tot mai mari", declară  Ghiţă Drăgoiu - preşedinte CAS Covasna

La spitalul din Târgu Secuiesc se tratează localnici din comunele învecinate aşa că primarii din aceste localităţi pun mână de la mână ca să contribuie la fondul pentru spital. Astfel, a fost creată o asociaţie de sprijin care donează în fiecare lună bani pentru ca unitatea medicală să nu intre în colaps.

În fiecare lună, din bugetele celor 11 comune se adună aproape 400.000 de lei. Suma înseamnă jumătate din banii primiţi într-un an de la Casa de Asigurări de Sănătate. Anual, 8000 de persoane sunt tratate la Spitalul din Târgu Secuiesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri