Sari la conținut

DÂMBOVIŢA. Şantier fără sfârşit la şcoala din Pucioasa

Lucrările de la Şcoala 4 din Pucioasa au început în mai anul trecut. Constructorul a demontat acoperişul sub promisiunea că în trei luni îl reface şi, în perioada sezonului rece, lucrările continuă la interior. A fost prima promisiune încălcată.

Părinţii se plâng de faptul că, odată acoperişul îndepărtat, infiltraţiile de apă au afectat grav tavanele, zidurile şi podelele din întreaga şcoală. Potrivit panoului de şantier, lucrarea trebuia să fie gata pe 20 mai, însă în loc de săli de clasă noi nuţe, aici sunt încăperi pline de mizerie şi igrasie.

La şcoală învaţă 750 de elevi, de la clase pregătitoare la cele de gimnaziu. Copiii au fost mutaţi în alte spaţii şi învaţă acum în trei schimburi, cu ore reduse la 40 de minute şi pauze de câte cinci minute.

"Cel mai grav a fost la copiii din învăţământul primar. 250 de copii aproximativ, au fost nevoiţi să înveţe împreună, în Şcoala 3, cu 140 de copii din Şcoala 3, în cinci clase", a spus Claudia Ionescu, directorul şcolii.

"Timpul pentru oră nu mai e acelaşi lucru, programa nu se îndeplineşte, copiii sunt încărcaţi cu teme cu predare rapidă", spune un părinte.

"Pauzele sunt foarte scurte. Îi pun sandvişul şi vine cu sandvişul acasă, nu are timp să-şi mănânce sandvişul", se plânge alt părinte.

"Fetiţa a ajuns să-mi spună zilele acestea că urăşte şcoala, în condiţiile în care e un copil silitor şi doi ani de zile nu am auzit-o exprimându-se aşa", a spus mama unei eleve.

Proiectul de modernizare are o valoare de 2,4 milioane de lei, din care 1,5 milioane de lei sunt bani europeni. Primul termen de finalizare a fost jumătatea lunii octombrie a anului trecut. La autorizarea lucrării, şantierul trebuia închis în această săptămână. Primăria a acceptat însă prelungirea termenului de execuţie până pe 21 august.

"Dacă nu se respectă termenul de 21 august, contractul încetează de drept şi vom merge evident acolo unde şi spune clauza contractuală şi legea, în instanţă", a declarat  Dănuţ Bădău, primarul localităţii Pucioasa. 

Firma de construcţii a fost selectată prin licitaţie, de Primăria Pucioasa. Acum, edilii se pregătesc să îi ceară socoteală constructorului, cel puţin pentru pagubele de peste sezonul rece.

"Nu sunt probleme, nu sunt probleme, eu ştiu cum este doamna directoare, are impresia că baţi din palme şi se termină, le începi azi şi termini mâine. mai sunt şi ploi, mai sunt şi ninsori, nu poţi să urci oamenii pe schelă când plouă, când ninge, există o tehnologie de lucru care trebuie respectată", a declarat Gheorghe Dumitrescu, administratorul firmei de construcţii.

Până când şantierul de la Şcoala 4 va fi închis, cei 750 de elevi împrăştiaţi la alte şcoli din oraş rămân cu programul de cursuri şi pauze la foc continuu.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu