Sari la conținut
News Alert

Educaţie cu piciorul

Scenă a fost filmată cu telefonul mobil în sala de clasă a celui mai bun liceu din Victoria, judeţul Braşov. La ora de informatică, băiatul de clasa a XII a a insistat ca profesoara să îi verifice caietul în care rezolvase un exerciţiu. Dascălul s-a enervat de agitaţia creată atât de el cât şi de colegii acestuia şi şi-a vărsat nervii pe elev. În imagini se vede cum femeia se înfurie, se îndreaptă către adolescent, pe care îl loveşte şi îi cere să iasă din clasă.

"Noi toţi obosiţi, doamna profesoară obosită, puţină gălăgie, lecţie nouă şi doamna şi-a pierdut calmul, noi am pus presiune pe ea că era gălăgie şi aşa şi... l-a dat afară pe colegul nostru", spune un elev.

"Doamna ştiu că vineri are şase ore şi era şi obosită, aveam un program nou la informatică şi eram toţi puţin agitaţi şi o tot chemam pe la noi, la calculatoare şi firesc că şi-a pierdut calmul", spune alt elev.

Profesoara de informatică este din Făgăraş şi predă de doi ani la liceul din Victoria. Nu a vrut să vorbească despre incident dar din spusele conducerii şcolii este la prima abatere şi, mai mult decât atât, şi-ar fi recunoscut vina în faţa colegilor profesori.

Deşi elevul nu a depus plângere, atât superiorii femeii cât şi inspectoratul şcolar au început o anchetă.

"Sunt supărată, a încălcat şi codul de etică profesională, care spune clar: elevii nu pot fi bătuţi, nu pot fi atinşi, există un regulament şcolar, nimeni nu îşi face dreptate singur", spune Gabriela Lepădat - directorul liceului. 

"Profesoara respectivă este analizată de comisia de disciplină. Se iau măsurile disciplinare corespunzătoare. Noi suntem în inspecţie generală la această unitate", spune Victor Vijoli - inspector general adjunct ISJ Braşov.

Pentru că este la prima abatere, profesoara poate scăpa doar cu un avertisment. De asemenea, ca pedeapsă, i se poate retrage o anumită sumă din salariu sau, în cel mai rău caz, va rămâne fără contract de muncă. Nu va fi singura sancţiune dată. Elevul care a filmat scenele, cel mai probabil, se va alege cu un avertisment pentru că a încălcat regulamentul intern al şcolii şi a folosit telefonul mobil în timpul orelor de curs.

"Ei au filmat fără acordul şcolii, deşi cunosc regulamentul şcolar, ei au semnat la începutul anului şi au luat la cunoştinţă prevederile regulamentului de ordine interioară", spune Gabriela Lepădat - directorul liceului.

Liceul "Ion Codru Drăguşanu" este cel mai bun din oraşul Victoria. Doi ani la rând, promovabilitatea la examentul de bacalaureat a fost de sută la sută.

Reporteri: Sorina Secelean, Mirela Palcu
Operatori: Zoltan Munteanu-Racz, Alex Apetroae