Frescă uriaşă, pictată pe peretele Muzeului "Casa Mureşenilor"

Data publicării:
FRESCA MEDIEVALA

Patru artişti din Braşov, membri ai Depoului de Artă Urbană, au lucrat zi şi noapte la pictura murală. Alexandru Baciu, Cosmin Frunteş, Diana Popescu şi Dan Roşca au reconstituit imaginea cavalerilor teutoni şi a domniţelor şi cavalerilor din secolul al 13-lea până în secolul 20. Totul pentru a ilustra portul şi stilurile vestimentare ale vremii.

"Consider lucrarea acesta o lucrare istorică şi cred că este cam printre primele murale istorice pe care le-am făcut până acum", declară Alexandru Baciu - artist vizual 

 "Am muncit şi ziua şi noaptea, am avut un demers continuu", afirmă Dan Roşca - artist vizual

Pictura murală are 50 de metri pătraţi şi reuneşte peste 25 de personaje din iconografia Braşovului şi cea a spaţiului central european. Cavaleri, domniţe, soldaţi şi civili sunt personajele reprezentate pe peretele din curtea interioară a Muzeului Casa Mureşenilor.

"Am descoperit în oraşe din Occident existenţa acestor picturi murale de mari dimensiuni. Genul acela de loc care te face să te opreşti din drum să faci o poză. Am simţit nevoia să fac o poză. Şi m-am gândit, alături de colegii mei, să facem ceva similar şi la Braşov" afirmp Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureşenilor.

Dincolo de munca depusă de artişti, în spatele lucrării stă multă muncă de documentare pe care au făcut-o muzeografii de la "Casa Mureşenilor" timp de doi ani.  "Pentru secolele 13, 14, 15 a fost foarte greu să găsim documente, pentru că nu există. Am găsit în câteva albume istorice" afirmă Ovidiu Savu - muzeograf. 

Lucrarea a costat aproape 50.000 de lei, bani de la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Braşov. Autorii picturii spun că lucrarea are o valabilitate de aproape 50 de ani, având în vedere că peretele pe care a fost realizată este ferit de intemperii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri