Sari la conținut

Frig de crapă pietrele. Codul galben de ger a fost prelungit până pe 26 ianuarie

Astăzi a fost cea mai geroasă zi din această iarnă. De dimineață, cel mai frig a fost la Întorsura Buzăului, în județul Covasna. La ora 7 și jumătate s-au înregistrat -29,5 grade celsius. A fost exact ora la care copiii mergeau la școală. Cu fularele pe gură și cu părul înghețat, elevii și-au urmat conștiincioși drumul până în clase.

"R: Cu ce-ai venit? / Pe jos / R: Cât ai făcut până aici? / Cam un sfert de oră, nu stau prea departe / R:Te-ai îmbrăcat mai gros decât de obicei? / Da / R: Ce ai pe tine? / Am geaca care este foarte îmblănită, colanți, blugi, e demențial de frig", a spus o elevă.

"R: Ţi-e frig? / Mor! / R: Mori de frig? Păi nu te-ai îmbrăcat? / Ba da / R: Ce-ai pe tine? / O geacă, bluză de trening, multe", spune alt copil.

Copiii știau că în clase este cald și bine. Vasile Băilă, fochistul școlii, a venit la serviciu încă de azi noapte, de la ora trei, ca să pună lemne pe foc, mai ales că s-au anunțat temperaturi extrem de scăzute.

"De la ora 3:00 suntem în școală. Aprindem focurile, mergem în magazie, aducem lemne, iară băgăm în sobe, până facem căldură. Cam 4 roabe aduc... de lemne, în fiecare dimineață", spune Vasile Băilă - fochist.

"Tre' să facă oamenii de servici, să vină să aducă mai multe lemne în școală, să bage mai multe lemne, să vină mai de dimineață, să vină pe la 3:00, 4:00", spune Cătălin Bularcă - coordonatorul școlii Brădet.

Și tot cu noaptea în cap s-au trezit și localnicii din Întorsura Buzăului, să dea de mâncare la animale, mai ales că în această perioadă trebuie să fie mai atenți cu ele.

Petre Stoica are gospodăria plină de animale. Știe că iernile sunt grele aici, așa că și-a pregătit din timp hrana pt ele. Iar lemnele sunt tăiate încă din vară.

"Furaje cât mai multe și cât mai bune ca să mănânce, să fie tot sătule. Apă le mai ajutăm și cu apă călduță când e așa ger", spune Petre Stoica. 

Deși astăzi a fost cel mai frig din acest an, meteorologii spun că au existat ierni și mai grele.

"Anul trecut în ianuarie am avut trei zile consecutive de -29 de grade, ba chiar pe 8 ianuarie s-a înregistrat minima de -34,7 grade", spune Liliana Dima - meteorolog de serviciu.

Meteorologii au prelungit codul galben de ger până marţi dimineaţă.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea

Pe aceeași temă