Sari la conținut

Încă nu au apă potabilă

În satul Fofeldea din judeţul Sibiu şipotul din centrul localităţii este principala sursă de apă a oamenilor. Ţeava este însă ruginită, iar pe fundul bazinelor s-a depus mizeria.

Ruxandra Păcurar vine de câteva ori pe zi să ia apă de la șipot. Femeia, care are patru copii, face câte 40 de minute pe drum, dar spune că nu are încotro, chiar dacă, în unele zile, apa este infestată.

"Și de spălat, și de mâncare, și de orice, de aici luăm apă.  N-avem alta. De câte ori plouă, vin viermi. Și noi bem, și copiii", spune Ruxandra Păcurar.

Pentru oamenii din Fofeldea, mai rău decât să bea o apă murdară este să nu aibă apă deloc. De fiecare dată când nu plouă timp de câteva săptămâni, șipotul, dar și cele câteva fântâni particulare, seacă.

Consiliul Județean va aloca o sumă fixă, de 43.000 de lei, către 13 localități aflate în această situație. Banii sunt destinaţi forării puţurilor pentru apă potabilă. Primarii ar prefera, însă, să aibă un sistem de apă și canalizare.

"Comuna n-a putut fi finanțată, până în prezent, deși s-au depus proiecte pentru alimentarea cu apă permanentă", a spus Ioan Onea, primarul din Laslea.

Primarii din județul Sibiu care vor să primească banii pentru forarea puţurilor trebuie să îşi ia angajamentul că vor termina lucrarea anul acesta. De preferat, înainte de o nouă perioadă de secetă.