Sari la conținut

Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilităţi

Adrian lucrează la acest atelier de aproape un an. Deşi are probleme de sănătate, vine conştiincios, în fiecare zi la muncă. Este primul său job şi este extrem de încântat că se poate descurca acum cu banii câştigaţi de el. Iar asta i-a dat încredere şi şi-a mai găsit şi un al doilea loc de muncă.

"Mă ajută pentru că iau de aici iau 400 de lei, iau şi din partea cealaltă 400 de lei şi pot să zic că am salariul unui om normal", spune Adrian Şerban - angajat.

Adrian mai are încă 11 colegi, toţi persoane cu dizabilităţi care fac decoraţiuni sau lumânări. Toţi sunt angajaţi printr-un proiect european, care le asigură atât salariile, cât şi materia primă. Luna viitoare însă proiectul se încheie, dar atelierul îşi va continua activitatea.

"Suntem obligaţi în cadrul proiectului să rămână persoane cu dizabilităţi angajaţi încă un an. Şi în anul acesta trebuie să plătim salariile lor din profitul, din vânzare şi ceea ce facem noi pe-aici", spune Ema Jugariu - coordonator proiect.

Şi la Hălchiu funcţionează 10 întreprinderi sociale, care au creat în total 50 de locuri de muncă. Toate au fost deschise cu fonduri europene, în valoare totală de două milioane de euro. Una dintre ele este o firmă de catering. Are trei angajaţi, iar într-o jumătate de an au reuşit deja să onoreze două contracte.

"Am mers pe un preţ mai mic faţă de piaţă pentru a putea să ne şi extindem, pentru a putea face şi noi un stoc de profit pentru viitor", spune Nicoleta Maxim - administrator întreprindere. 

"Facem şi preparate internaţionale. Adică toată gama, începând şi cu pizza, şi cu un peşte şi cu... diversificat", spune Marius Axente - bucătar şef.

Până în luna decembrie salariile angajaţilor sunt sigurate din fonduri europene. Din ianuarie însă proiectul se încheie, iar firmele vor trebui să se autogospodărească. Şi acest atelier de croitorie şi-a făcut deja planul pentru anul viitor. Vor să-şi vândă produsele la târguri şi online. Mai ales că lucrează şi la comandă.

"Facem lenjerii, feţe de masă, prosoape, croşetate, dantelă", spune  Dorina Parfene - croitoreasă.

În cadrul proiectului au fost consiliate şi pregătite peste 250 de persoane din mai multe judeţe.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alex Apetroae

Pe aceeași temă