Mai mulţi elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară

Data publicării:
toxiinfectie

În jurul orei 12:00, ambulanţele au început să curgă la Şcoala Generală Nr. 31 din cartierul Triaj. Iniţial, profesorii au anunţat că şase elevi se simt rău după ce au băut lapte şi au mâncat cornul primit prin programul guvernamental. În scurt timp, numărul celor care acuzau greaţă, ameţeli şi dureri de burtă a crescut la 23.

"Unii au fost foarte lacomi, deci unul dintre ei a băut şase cutii de lapte. Copiii au fost din toate clasele, acest lucru s-a întâmplat aproximativ la două ore la unii mai micuţi", Anca Zamfir, inspector şcolar general adjunct ISJ Braşov.

"Este ceva de nedescris! Mai bine nu îl dădeau decât să îl dea şi să se îmbolnăvească", spune un părinte.

"Nu am încredere în ce exista în acel pacheţel. Pentru că s-au întamplat mult prea multe şi cu E.coli şi cu ceilalţi copilaşi", spune un părinte.

După ce medicii le-au acordat primul ajutor la şcoală, cu toţii au fost duşi la Spitalul de Boli Infecţioase pentru analize amănunţite. Asta şi pentru că unii elevi au spus că nu au băut lapte, ci au mâncat doar cornul primit.

"Suspiciunea de toxiinfecţie alimentară datorită debutului brusc şi rapid la mulţi dintre ei la 10 minute după ingestia lichidului, a laptelui. Unii au mâncat şi corn dar mi-e greu să cred că după corn simptomele puteau să apară în 10 minute", Ramona Ionescu - director medical Spitalul de Infecţioase Braşov.

În acelaşi timp, şi la Scoala Generală nr. 2 din Codlea una dintre învăţătoarele de la clasa a III-a a chemat ambulanţa după ce şase copii au început să se simtă rău în timpul orei. Elevii au mâncat bomboane primite de ziua unuia dintre colegi, iar apoi au băut lapte.

"Copiii au afirmat că în jurul orei 9 ar fi băut lapte, laptele care l-au primit de la şcoală. A fost ziua unui coleg şi i-ar fi servit cu acele bomboane. Dar bomboanele au fost preambalate", Cora Rusuleţ - director Şcoala Generală Nr.2, Codlea. 

Patru dintre ei au fost duşi la spitalul din Codlea şi după ce au primit câte o perfuzie, au fost externaţi.

"Nu au febră, nu au vărsături, nu au scaunproaste. Durerile în regiunea epigastrului, deci dureri abdominale", Claudia Costea- director Spitalul Municipal Codlea 

Până acum două zile elevii din judeţul Braşov au primit produse lactate de la un producător din judeţ. Acesta, însă, a subcontractat livrarea către un alt poducător. Inspectorii sanitari aşteaptă acum rezultatul analizelor.

"Am prelevat probe atât din laptele şcolar cât şi din cornul care s-a servit astăzi, precum şi din iaurtul care a fost pus la dispoziţia copiilor până ieri. Problemele intră în laborator în momentul de faţă şi în regim de urgenţă le prelucrăm", Dorin Enache, director DSVSA Braşov.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului spun că laptele este în termenul de garanţie şi era depozitat în cele mai bune condiţii în ambele şcoli. Livrarea lapteului şi a cornului către elevii care învăţau după-amiază a fost sistată în tot judeţul. După ce vor avea rezultatul analizelor, autorităţile vor decide dacă le vor daelevilor lapte şi corn săptămâna viitoare.

Reporteri: Ruxandra Morar, Mirela Palcu
Operatori: A. Apetroae, L. Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri