Sari la conținut

Război fictiv, la Cincu

Sarmis-16 este un exercițiu bazat pe un scenariu fictiv, în care militarii din Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa se antrenează alături de militari din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

Militarii au luptat cu un duşman închipuit, au avut de atacat tabăra acestuia şi au pătruns în ea.

Alături de cei 1.200 de militari din Forţele Terestre Române, la exerciţiu participă 200 de militari americani şi 150 de britanici. Puşcaşii britanici au fost una din atracţiile momentului. Pe durata exerciţiului, Batalionul 2 Puşcaşi este ataşat Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, pentru îndeplinirea unei misiuni. Comandantul Vânătorilor de Munte a ordonat Puşcaşilor să distrugă siguranţa de luptă a inamicului, ca să asigure astfel baza de plecare în ofensivă.

"Echipa de lunetişti, actorii principali ai acestui moment, urmând a se deplasa într-o altă poziţie, recunoscută anterior", comandat.

Demonstraţia ar fi trebuit să fie susţinută şi de Forţele Aeriene, însă condiţiile meteo nu au permis acest lucru. Efectele atacurilor terestre executate decătre elicptere au fost simulate cu ajutorul unor încărăcturi explozive pregătie de genişti.

"Acest exerciţiu este pus sub semnul reasigurării în context NATO, despre care vorbim foarte mult.  Sper că astfel de exerciţii se vor multiplica, vor fi şi mai complexe, şi sperăm să mai vedem mulţi alţi aliaţi alături de forţele române",Ştefan Tinca - secretar de stat în Ministerul Apărării Naţionale.

"În fiecare an am urmărit să identificăm acele soluţii care să ne asigure cu adevărat creşterea interoperabilităţii şi antrenarea statelor majore şi a efectivelor în câmpul tactic",  Gen. Nicolae Ciucă - şeful Statului Major General.

Partenerii englezi şi americani consideră simularea un adevărat success.

"Fiecare din aceste sarcini a fost extrem de complexă. Partea care nu s-a văzut a presupus toate discuţiile sănătoase pe care le-am purtat unii cu alţii ca să ajungem aici", Lt. Col. Alexander Deraney - Comandat de regiment.

"Asta arată că nu poţi face nimic de unul singur, că mereu ai nevoie de aliaţi, de parteneri puternici",Lt. Col. Neil Bellamy - Comandantul Brigăzii 2 "Rifles" .

La finalul demonstraţiei a avut loc şi o prezentare de tehnică militară.

"Înainte să ajungem aici aveam deja idei preconcepute despre cum sunt soldaţii români dar, de fapt, sunt nişte profesionişti, oameni dedicaţi", soldat american.

Aceasta este a doua oară când Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa face parte dintr-un exerciţiu care se desfăşoară în ciclu repetitiv, multianual.

Reporter: Sorina Secelean - Operator: Alex Apetroae