Sari la conținut

Se majoreză tarifele la taxi

Sute de taximetrişti de la trei mari companii de profil din Braşov vor majora tarifele în perioada imedat următoare, pentru că, spun ei, în oraşul nostru se practică cele mai mici preţuri din ţară.

"Având în vedere că nu s-au mai mărit de vreo 5-6 ani de zile, tarifele sunt cam micuţe. Cred că le avem cele mai mici din ţară. Problema e că sunt cheltuieli multe", spune un taximetrist.

"Suntem mai ieftini decât troleibuzele. Dacă se urcă trei oameni în taxi merg de 5 lei, cu troleibuzul e 6 lei", afirmă alt taximetrist.

În acest moment, cele mai multe companii sau persoane fizice care practică această activitate menţin un tarif mediu de 1,35 lei pe km. Noile tarife vor fi mai mari cu 18 bani.

"Noile tarife solicitate de aceşti taximetrişti sunt 1,53 de lei/km tarif de zi şi pentru prima dată s-a solicitat şi tarif de noapte. 1,73 lei. Tariful de noapte poate fi utilizat între ora 22:00 şi ora 6:00", declară Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăra Braşov.

Pentru că doar trei companii de taxi vor mări preţul, reprezentanţii Sindicatului Taximetriştilor din Braşov sunt convinşi că astfel va apărea concurenţa neloială. Astfel ei cer ca toate companiile din Braşov să practice acelaşi preţ.

"Toate taxiurile să aibă acelaşi preţ. Noi, Sindicatul Taximetriştilor, ne dorim şi chiar am făcut demersuri în acest sens, chiar un memoriu, unde au fost şi dezbateri pe marginea acestui material. Atât timp cât vor fi preţuri dferite în ţară, în oraş vor fi discuţii", declară Lucian Gânţu, vicepreşedinte Sindicatul Taximetriştilor Braşov. 

În Braşov există 1.537 de taxi-uri autorizate, dintre care peste 1.000 aparţin companiilor, iar peste 400 sunt deţinute de persoane fizice autorizate dar şi de întreprinderi familiale.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dragoş Ghitiu