SIBIU. Proiect imobiliar unic în România

Data publicării:
CASE TARANESTI

Miguel a venit cu familia sa, din Franța, pentru câteva săptămâni în România. A aflat de curând de proiectul imobiliar al muzeului și se gândește serios la un trai mai liniștit.

"Este puțin complicat, pentru că noi trebuie să locuim în Franța, așa că... Dar dacă vom locui în România, cu siguranță vom participa la acest proiect", spune francezul.

Singurul lucru de care francezul are nevoie este de un teren în țara noastră. Muzeul Civilizației Populare Astra din Sibiu pune la dispoziție un specialist în arhitectură tradițională și o echipă de meșteri specializați, care să ridice construcția. Clienții pot alege unul dintre modelele de case tradiționale aflate în muzeul sibian. Materialele din care va fi construită casa trebuie să fie tradiționale - lemn, var, lut, nisip. Vor fi recomandate de consultanții muzeului și cumpărate de viitorii proprietari.

O casă are aproximativ 80mp ar putea fi construită, de specialiștii muzeului, în mai puțin de 3 luni. Costurile cu manopera ar putea ajunge la aproximativ 50.000 de lei, iar materialele, încă pe atât. Ceea ce înseamnă că o casă de genul acesta ar putea costa mai puțin de 30.000 de euro.

Pentru casele mai mici sau cu o arhitectură mai simplă, costurile scad și cu 30%. Primul model pe care echipa de meșteri îl va construi de la zero este o casă veche de 130 de ani, din Mărginimea Sibiului. Specialiștii spun că are foarte multe avantaje.

"În afară de eficiența termică și de eficiența împotriva cutremurelor, este o casă sănătoasă, o casă care respectă natura, o casă care poate fi nu doar de vacanță, ci și de locuit", spune Ciprian Anghel, directorul Muzeului Astra.

Consultanții care vor supraveghea construcțiile au însă și câteva condiții. În primul rând, fiecare casă va respecta arhitectura regiunii unde va fi ridicată. Chiar dacă meșterii vor putea amenaja băi și bucătării moderne în interiorul casei, de la unele detalii nu se va face rabat.

"Nu o să acceptăm mărirea golurilor la geamuri și la uși, pentru că, înainte, aceste dimensiuni erau datorate faptului că sticla era scumpă. Pierderea de căldură printr-un geam mare, o ușă mare este mult mai mare. Și în casă se intră aplecându-ți capul, ca în biserică", spune Camelia Galatir, șef Secție Reconstrucție și Restaurare Muzeul Astra.

Proiectul muzeului din Sibiu se lansează în luna septembrie. Două familii din Sibiu și una din Cluj și-au arătat deja intenția de a locui în astfel de case.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...