Sindicalistul Liviu Luca, reţinut

Data publicării:
LUCA RETINUT

Liviu Luca şi complicii săi ar fi scos aproape 15 milioane de lei din conturile PSV Company pentru a construi o vilă de lux pe vastul domeniu de la Păuleşti, lângă Ploieşti, susţin procurorii. Anchetatorii spun că Liviu Luca ar fi mascat apoi dispariţia banilor prin înregistrarea unor facturi fictive.

„Totul a început în vara anului 2014 atunci când a decis să ceară primăriei emiterea unei autorizaţii pentru ridiciarea unui conac de lux. La câteva zile se hotărăşte să trasfere lucrarea către o societate comercială pentru ca această să facă acolo un sediu social. Interesant este că în mai 2009, o dată cu încheierea lucrărilor, locuinţa este trecută pe numele părinţilor lui Liviu Luca", Ruxandra Morar, reporter Digi24 Braşov.

Firma care urma să construiască vila se numeşte Profesional Corpconsult. Procurorii au descoperit că acţionarul majoritar al acestei companii era tot Liviu Luca. Potrivit DIICOT, fostul lider de sindicat a folosit un sistem complex pentru a ascunde sursa banilor. Astfel, în noiembrie 2004, firma PSV Company, fostă PetromService, decide să încheie un contract cu SC Edilconst SA pentru renovarea unui imobil în Bucureşti.

În aceeaşi perioadă, Profesional Corpconsult decide să subcontracteze lucrarea tot societăţii Edilconst. Asfel, spun procurorii, mai bine de jumătate din banii plătiţi de PSV Company pentru renovarea clădirii din Capitală au ajuns de fapt la Liviu Luca pentru ridicarea conacului din Păuleşti. Domeniul lui Liviu Luca se întinde pe o suprafaţă de 27 de mii de metrii pătraţi, are opt clădiri, o piscină pe trei niveluri, lac artifical şi heliport.

Anchetatorii susţin că Liviu Luca a fost ajutat şi de alţi opt complici pentru a pune la cale această inginerie financiară.

Societatea PSV Company a fost înfiinţată iniţial sub denumirea de PetromService. Era controlată de Liviu Luca, dar oficial acţionarul majoritar era Asociaţia salariaţilor din SNP Petrom. În 2007, firma reuşeşte să câştige un contract cu Petrom în valoare de 380 de milioane de euro. Un an mai trâziu, PSV Company îşi schimbă acţionariatul, iar controlul asupra firmei este preluat de un off shore din Cipru în spatele căruia se afla tot Liviu Luca. 

Nu sunt primele probleme cu legea pe care le are fostul lider de sindicat. Tribunalul Bucureşti a decis să-l condamne, în primă instanţă, la şase ani de închisoare pentru un prejudiciu de 12 milioane de euro adus tot companiei Petrom Service. În acelaşi dosar a mai fost condamnat şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Recursul se judecă la Curtea de Apel din Capitală. Liviu Luca a fost unul dintre cei mai influenţi lideri sindicali. A deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri