Sari la conținut

Trasee turistice compromise

Traseul turistic prin Valea cu Apă şi Poiana Stechil a fost una din cele mai frecventate rute de la marginea Braşovului. Amatorii de drumeţie şi mountainbike au fost atraşi de peisajele de pe traseu şi de faptul că puteau ajunge aici foarte uşor din oraş. Acum, din aerul aparte al acestor locuri au rămas doar amintiri frumoase şi peisaje dezolante.

"Vechile poteci pe care obişnuiau turiştii să meargă, unde se relaxau, acum sunt înlocuite practic de urme lăsate de utilaje de cărat şi de transportat lemn, iar cei care obişnuiau să meargă acolo, până şi noi, bicicliştii suntem foarte dezamăgiţi că, practic, ne-au distrus unul dintre cele mai importante trasee", spune Robert Lazăr, preşedinte Asociaţia "Braşovul Pedalează".

Pădurile din zonă sunt în proprietatea municipiului Braşov şi în administrarea Regiei Locale a Pădurilor "Kronstadt". Oficialii acestei instituţii spun că au selectat prin licitaţie o firmă care să scoată din pădure copacii doborâţi de furtuna de la sfârşitul lunii ianuarie, a acestui an. Specialiştii spun că doar de aici au de scos peste zece mii de arbori şi că singura variantă de traseu este prin Poiana Stechil şi Valea cu Apă. Tot pe acest traseu sunt scoşi din pădure copacii compromişi de o specie de insectă parazit.

"Traseul turistic s-a stricat din cauza lucrărilor de exploatare a masei lemnoase din zonă, lucrări pe care nu am putut să le evităm, deoarece în ianuarie anul acesta, în urma vântului puternic din 31, au fost doborâţi un număr foarte mare de arbori", a spus Ciprian Cojanu, responsabil fond forestier Regia Pădurilor Kronstadt.

Veştile pentru amatorii de drumeţie şi mountainbike nu sunt deloc bune. Regia Pădurilor Kronstadt are de scos aproximativ 1300 de arbori doborâţi de furtună şi de pe dealul Tâmpa. Şi în acest caz, oficialii Regiei spun că singura cale pe unde pot scoate arborii este traseul turistic care urcă de pe Tâmpa spre vârful Postăvarul.

"Lemnul a trecut prin procedeul de inventariere, procedeul de marcare şi va fi extras cel mai repede, pentru a preveni infestarea cu dăunători", a declarat Alexandru Cazan, şef district Regia Pădurilor Kronstadt.

Oficialii Regiei Pădurilor Kronstadt spun că exploatarea forestieră din zona Valea cu Apă - Poiana Stechil se încheie în luna august a acestui an. Şi promit că, imediat după încheierea lucrărilor, traseele turistice vor fi integral refăcute.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Lucian Păculea