Sari la conținut

Un nou proiect pentru tineri

lin Florea tocmai a terminat liceul. Are planuri mari pentru viitor, dar ştie că pregătirea teoretică de la şcoală nu este suficientă ca să reuşească, aşa că a apelat la ajutor profesionist.

"Sper să învăţ cât mai multe, doresc să îmi deschid o afacere şi am să aplic pe antreprenor. Am câteva idei şi cu ajutorul celor de aici sper să le valorific", a spus Alin Florea - absolvent de liceu.

Programul este destinat tinerilor care nu au trecut examenul de bacalaureat, care nu au urmat niciun curs de formare şi calificare sau care nu au încă un loc de muncă şi îşi doresc să fie pregătiţi pentru cerinţele de pe piaţa muncii.

"Pentru că Braşovul este o zonă turistică o să optăm şi pe calificări în domeniul turismului, de asemenea, pentru că s-a dezvoltat foarte mult economic, o să optăm şi pe calificări industriale, operator CNC, ospătar, meserii de interes pentru tineri", a spus Nicoleta Anghel - coordonator Casa Regională a Tinerilor Activi.

În judeţul Braşov, 11% din cei care primesc şomaj sunt tineri iar cele 300 de locuri de muncă care le stau la dispoziţie sunt insuficiente. Aşa că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sprijină Programul şI aduce faţă în faţă angajatorii cu potenţialii angajaţi.

Ministerul Muncii subvenţionează cu 40 de milioane de euro locurile de muncă pe care le ocupă tinerii. În funcţie de stadiul de practică în companii, ei pot primi între 900 şi 1300 de lei. În plus, şi pentru participarea la cursurile de formare, ei primesc 350 de lei pe lună.

"Zece milioane de euro, pentru 5000 de tineri care vor beneficia de programe de formare, calificare, dar şi 5000 de locuri de muncă. Vor fi subvenţionaţi tinerii care vor participa la proiect cu 350 de lei pe lună şi subvenţionarea transportului cu 100 de lei", a precizat ministrul muncii Rovana Plumb.

"Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru" este un program pilot, în cadrul unui proiect mai mare, de 212 milioane de euro, privind garanţia pentru tineri.