Zeci de braşoveni au fost somaţi de CJAS să plătească datorii de sute lei

Data publicării:
DATORI CAS

Mulţi dintre cei care stau la coadă, habar nu au pentru ce trebuie să plătească sumele trecute în somaţii şi asta mai ales că în unele cazuri, valoarea restanţelor ajunge la câteva mii de lei. Mihaela Baltag a venit la CJAS pentru că fiica ei a primit o somație de executare silită, pentru că nu și-a plătit contribuția la sănătate. "Fiica mea a fost studentă în 2012 şi a făcut un internship timp de trei luni şi acum este somată şi ameninţată că trebuie să plătească suma de 536 de lei, pe care o datorează asigurărilor de sănătate", ne povesteşte femeia.

"Am primit în aceeaşi zi şi somaţia şi decizia de impunere, iar a doua zi m-am şi trezit că mi-au pus poprire pe cont, că întâmplător aveam nişte bani în cont la trezorerie", afirmă un alt braşovean datornic.

Sunt persoane care s-au trezit cu datorii pe conturile în care copiii lor îşi plimesc alocaţia. Alţi datorinici sunt cetăţeni, care au rezidenţa în altă ţară şi nu mai au venituri în România de câţiva ani.

Reprezenatnţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov ridică din umeri și spun că ei nu fac nimic altceva decât să respecte legea. "Dacă o persoană, să zicem, nu a plătit asigurarea și are un cont în bancă, această persoană trebuie să plătească la CAS pe toată perioada anului, la valoarea minimă. Aceste sume trebuiesc plătite la ANAF, după care, cu chitanța de la ANAF, se prezintă la noi ca să putem să anulăm în baza de date", Călin Răuția - director CJAS Brașov.

Braşovenii nu îşi pot reglementa situaţia decât dacă vin, personal, cu actele şi stau la coadă ore în şir în căldură. Prin lege, trebuie sa plătească CAS cei care au venituri din contracte de drepturi de autor, din chirii, din dividende, din dobânzi aferente conturilor din bancă sau din activităţi agricole. Până acum au fost trimise 11.000 de astfel de somații și urmează să mai fie distribuite încă 4.000.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri