Sari la conținut

A început Evaluarea Naţională. Prima probă a fost cea la limba şi literatura română

Examenul a început la ora 9:00. Elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele primite, care au vizat basmul popular şi ia românească.

Emoţiile au fost mari atât pentru elevii care au susţinut prima probă a Evaluării Naţionale, cât şi pentru părinţi. Aceştia au aşteptat două ore la porţile şcolilor pentru a vedea cum s-au descurcat copiii lor la examen.

"Am crezut că nu se mai termină cele două ore. S-a pregătit destul de mult", a afirmat o mămică.

"A fost bine. Eu sper la rezultate destul de bune. (Mai greu sau mai uşor ca la simulare?) Eu cred că a fost aproximativ la fel de greu ca la simulare", a spus o elevă, la ieşirea din sala de examen.

"Foarte uşor. Mă aşteptam să fie mult mai greu, dar a fost chiar uşor. (Ce v-a venit?) Basmul", a afirmat o altă candidată.

Profesorii spun şi ei că elevii care au terminat în acest an clasa a VIII-a au fost norocoşi.

"Mediu spre uşor. Pentru că s-a dat basmul, ceea ce elevii ştiau, iar la partea de gramatică chiar nu au fost dificultăţi, a fost totul destul de simplu. Faţă de anul trecut, aş putea spune că mult, mult mai uşoare au fost subiectele", a spus Ancuţa Ionescu, profesoară de limba şi literatura română.

Elevii nu au avut voie să intre în sălile de examen cu cărţi sau telefoane mobile. Pe lângă supravegherea audio-video, în fiecare sală doi profesori s-au asigurat că elevii rezolvă subiectele fără a se inspira din alte surse. În judeţul Cluj a fost înregistrat un singur incident, cu un candidat care a întârziat la examen.

"La centrul de la Huedin. Practic, nu a existat niciun motiv. A venit după ce s-au dat subiectele. În acel moment, normal, nu mai puteai să îl mai primeşti în examen", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar general şef al ISJ Cluj.

Şi în judeţul Alba, prima probă a Evaluării Naţionale s-a desfăşurat fără probleme. Aici, 2.787 de elevi s-au prezentat la examen.

"Foarte, foarte uşor, chiar mă bucur că am ştiut şi sper să fie bine. (Nu te aşteptai la subiecte aşa uşoare?) Nu, chiar deloc", a spus unul dintre candidaţi, la finalul testului.

"S-au înregistrat 57 de absenţe. Din fericire, nu am avut înregistrate incidente, având în vedere faptul că sunt copii de 14 ani, de obicei la Evaluarea Naţională nu avem tentative de fraudă", a precizat Alexandra Popa, inspector şcolar la ISJ Alba.

Probele la examenul de Evaluare Naţională continuă marţi cu examenul la limba şi literatura maternă şi miercuri, cu proba la matematică. Primele rezultate vor fi afişate în 26 iunie, iar cele finale, după rezolvarea contestaţiilor, în 30 iunie.

Pe aceeași temă