Bucuria sărbătorilor, în rate. Sute de pensionari din Cluj se împrumută, pentru a avea ce pune pe masa de Paşti

Data publicării:
150414 IMRPUMUT PASTE

Chiar dacă încă mai plătesc datoriile făcute de Crăciun, bătrânii cu pensii modice se văd nevoiți să se îndatoreze din nou. În numai două zile, 200 de pensionari au cerut împrumuturi, de două ori mai mulți decât acum două săptămâni, de exemplu.

"În medie, împrumuturile la noi, referitor la această perioadă, sunt în jur de 1.700 de lei față de 1.620 cât era anul trecut, deci denotă că, an de an, crește și numărul de membri și numărul de solicitări. Din aceste pensii modice, este foarte greu să îți plătești datoriile și acum să îți plătești și sărbătorile", spune Alexandru Pop, președintele CARP Cluj.

"Nu poți să trăiești. Cam 1.800 trebuie, să iei ouă, carne, de gratis nu vine nimica. Cheltuielile sunt mari cu gaz, lumină, apă și trebuie să mă calculez, să mă pot ajuta", spune Miheț Nicodim, un pensionar în vârstă de 81 de ani, care abia luna trecută a terminat de achitat datoria pe care a făcut-o de Crăciun. Cum pensia lui nu depășește 800 de lei, s-a văzut nevoit să facă un nou împrumut, pentru a trece cu bine de Paști.

Fără împrumutul de 1.800 de lei, pensionarul ar avea de sărbători mai puțin de 300 de lei. Din acești bani, ar putea să își cumpere 2 kilograme de carne de miel, 20 de ouă, 2 cozonaci și câteva cadouri pentru nepoți, iar cazul lui este unul fericit.

"Sunt pensii între 200 până la 300 de lei. La pensii sub 500 de lei, este foarte greu să te angajezi şi la nu ştiu ce datorii", spune președintele CARP Cluj.

Numărul pensionarilor clujeni care sunt nevoiţi să se împrumute de la CARP Cluj a crescut cu 10% în 2013 faţă de 2012. Casa numără în prezent 10.000 de membri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri