Sari la conținut

Castelul Banffy, şcoală şi atelier. 55 de studenţi din toată Europa învaţă arta restaurării monumentelor istorice

55 de studenți din Franța, Belgia, Marea Britanie și România învaţă tehnici de restaurare la Castelul Banffy din Cluj.

"Am ales aceste cursuri aici, în România, pentru că am mai făcut astfel de workshop-uri în Franța acum trei ani și am vrut să fac asta și în alte țări", spune Louis Mille, unul dintre cursanţi.

"În aceste două săptămâni cât suntem aici, cu studenții, vom lucra, după cum se vede, vom finaliza spatele bucătăriei, vom lucra într-o zonă foarte apropiată de grajduri unde vom restaura bolta. Studenții ne ajută enorm. Filozofia aici este că predăm în timp ce restaurăm și restaurăm în timp ce învățăm", explică David Baxter, director al Institute of Historic Building Conservation.

Cursurile includ lecții de dulgherie, zidărie și tâmplărie.

Cei aflaţi acum la castel sunt cea de a 14-a serie de tineri care învață meserie pe șantierul din comuna Bonțida. Cei 55 de studenţi au fost aleşi din peste 200 de candidaţi. Selecţia este făcută în fiecare an de fundația care se ocupă de restaurarea castelului, în colaborare cu Institute of Historic Building Conservation din Marea Britanie. Singura condiţie pentru tineri a fost să-şi plătească drumul.

"Prima dată se obișnuiesc cu materiale tradiționale, pentru că foarte mulţi nici nu au auzit cum s-au folosit materialele pe vremuri și ce materiale și noi încercăm să învățăm aici că sunt bune și compatibile", precizează profesorul Istvan Bikfalvi.

Primele astfel de lecții au avut loc în 2001, iar de-a lungul anilor, studenții care au ajuns aici au ajutat la restaurarea a peste 30% din imobilele construite pe domeniu.