Sari la conținut

Castelul Teleki, o ruină

În anul 2006, moştenitorii grofului Teleki au revendicat castelul, însă nici în ziua de azi nu au intrat în posesia lui, pentru că o altă persoană, îl cere în instanţă. Între timp castelul a ajuns aproape o ruină, în care hoţii au intrat nestigheriţi.

"Au fost distruse podelele, geamurile, partea de sus, tavanele, instalaţiile electrice, instalaţiile sanitare, deci practic tot ce s-a putut fura, mai ales partea metalică", a declarat Bela Bartha, reprezentantul legal al urmaşilor lui Teleki.

"Noi, primăria, suntem oarecum tangenţial în procesul acesta, în sensul că nu ne opunem acestei revendicări, dar nici nu putem să revendicăm acest castel, până nu avem o sentinţă definitivă. După ce vom avea sentinţa, vom soluţiona cele două cereri de revendicare a acestui castel, în cel mai scurt timp", a precizat Silviu Vinţeler, primarul localităţii Ocna Mureş.

Restaurat, castelul ar putea intra în circuitul turistic, iar proprietarul de drept aşteaptă doar sentinţa definitivă prin care să intre în posesia lui.

"Domnul Teleki doreşte simbolic să rămână numele de Teleki, castelul Teleki. Este dispus la orice colaborare, în principiu, cu autorităţile locale de a face ceva şi sa rămână pentru ocnamureşeni şi pentru oamenii de aici", a precizat reprezentantul legal al moştenitorului.

Şi investitori străini s-au arătat interesaţi de achiziţionarea castelului.

"Există mai mulţi doritori, chiar şi din America, cu care ţinem legătura, din Austria din Elveţia, dar din 3 în 3 luni discutăm şi când aud că de 10 ani nu se întâmplă nimic, că este tot în judecată şi nu există un proprietar, oamenii sunt foarte revoltaţi", a mai spus Bela Bartha.

Localnicii îşi amintesc cu arăta castelul odinioară şi sunt indignaţi de felul în care a ajuns acum.

"Era o mândrie şi parcul de acolo şi aşezarea de la Uioara de Sus, cum îi spunem noi, Castelul de la Uioara de Sus. Parcă toate lucrurile bune au părăsit oraşul ăsta", este părerea unui localnic.

Până când procesul de retrocedare se va încheia, castelul va rămâne în paragină, în aşteptarea noilor proprietari care să îl readucă la strălucirea de altă dată.