Cluj Arena riscă să intre în insolvență. Stadionul are datorii de 12 milioane de lei către bugetul local

Data publicării:
STADION

Stadionul care a găzduit în această vară Untold Festival, cel mai mare eveniment de muzică electro și trance din estul Europei, are acum conturile blocate. Primăria Cluj-Napoca a cerut instituirea unei popriri până la recuperarea datoriei de 12 milioane de lei, pe care societatea care administrează Cluj Arena o are către bugetul local prin neplata impozitelor.

Administratorii susțin că nu le-a spus nimeni că trebuie să plătească impozite, deoarece clădirea este în proprietatea Consiliului Județean.

"Datoria este de la înființare, începând din 2011. În 2014, am avut controlul Curții de Conturi care ne spune că trebuie să plătească impozit și retroactiv, pentru că desfășoară activități economice, chiar dacă nu este proprietarul clădirii", a explicat Radu Rațiu, administratorul stadionului Cluj Arena.

"Nu există nicio cale prin care Primăria să nu fie obligată să recupereze această sumă. Prin urmare, acesta a fost motivul pentru care s-a procedat la decizia blocării conturilor", a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.

În această situație, toate plățile efectuate în prezent de societatea care administrează stadionul sunt făcute cu bani cash, proveniți din încasări.

"Conturile blocate îți aduc anumite probleme în a gestiona întreținerea stadionului, în sensul în care noi avem lunar utilități de plătit în valoare de aproximativ 100.000 de lei: apă, gaz, curent și anumite revizii care sunt anuale", a mai afirmat administratorul arenei.

"Taxa anuală pe care trebuie să o plătească, calculată conform Codului Fiscal, este de circa 5 milioane de lei, la care se adaugă o restanță din anii precedenți de 3,8 milioane de lei și penalități și majorări pentru neplata la termen de circa 3 milioane de lei", a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei.

Administratorii stadionului au cerut în această săptămână restituirea TVA-ului plătit în 2014 către Consiliul Județean Cluj, pentru a achita cu acești bani o parte din impozit, în speranța deblocării activității. Autoritățile județene au însă alte planuri.

"Cea mai bună variantă este ca cei de la Cluj Arena să ceară insolvența. În momentul când se cere insolvența, se deblochează conturile și în acel moment nu mai curg penalitățile. Nu sunt vinovați acolo, la Cluj Arena, pentru dezastrul care s-a produs și acolo va intra în faliment și se vor şterge datoriile", a spus Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj.

Stadionul Cluj Arena a costat 45 de milioane de lei și a fost inaugurat în octombrie 2011. Fondurile au provenit atât de la Consiliul Judeţean Cluj, cât şi de la Guvernul României, condus pe atunci de Emil Boc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri