Sari la conținut
News Alert

Proiect european de 18 milioane de lei la UMF Cluj. 230 de cadre medicale vor fi pregătite pentru bolile cardiace la copii

80 de medici şi 150 de asistente vor beneficia de instruire în cadrul proiectului european, pentru a putea diagnostica şi trata bolile cardiace la copii. Totodată, vor avea loc şi mai multe operaţii demonstrative, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Proiectul mai prevede şi achiziţionarea unor echipamente medicale, printre care un aparat de circulaţie extracorporală, un ecocardiograf şi mai multe monitoare.

"Un anumit număr de aparate, de strictă necesitate, vor veni ca şi ceva nou în institutul nostru sau vor înlocui o parte din aparatura care este deja uzată şi care vor ajuta la un diagnostic mai bun al copiilor şi un tratament chirurgical mai bun al copiilor cu malformaţii congenitale", a afirmat Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii din Cluj.

Medicii spun că aceast proiect este o necesitate, în contextul în care la Institutul Inimii din Cluj, din cauza numărului insuficient de specialişti, a scăzut numărul de intervenţii chirurgicale la copii, de la 120 în urmă cu 2 ani, la 80 în prezent.

"În România, există trei chirurgi seniori care fac această meserie: sunt eu la Cluj, doctorul Horaţiu Suciu la Tîrgu Mureş şi colegul nostru care a plecat de aici la Bucureşti, Mircea Cotul. Sigur că noi formăm tineri în permanenţă, dar acesta este un proces de durată, care trebuie să se desfăşoare în paralel nu cu un singur om, ci cu o echipă întreagă", a spus Manuel Chira, chirurg pediatru.

Cursurile vor începe în aproximativ două luni, iar termenul de implementare a proiectului european este de 10 luni.

"A fost ideea medicilor pediatri, a reţelei de pediatrie din Cluj, lucru firesc în contextul în care aceste boli se manifestă în anii copilăriei şi cum ei se confruntă cel mai adesea cu acest lucru, au găsit de cuviinţă să lanseze acest proiect, care îşi propune creşterea competenţei tuturor specialiştilor implicaţi în îngrijirea acestor copii", a afirmat Valentin Cernea, prorector al UMF Cluj.

În cadrul aceluiaşi proiect, 20.000 de copii din Transilvania vor fi testaţi gratuit pentru depistarea problemelor cardiace. În România, statisticile arată că peste 5.000 de copii cu boli cardiace mor în fiecare an, pentru că nu sunt diagnosticaţi şi trataţi la timp.