Sari la conținut

Show aviatic pe cerul Clujului

Salturi cu paraşuta de la 4.000 de metri înălţime, acrobaţii aeriene realizate la câţiva metri de sol şi zboruri în formaţie cu aproape 300 de kilometri pe oră. Toate au cucerit pe loc privirile celor peste 5.000 spectatori ai mitingului aviatic din Cluj-Napoca.

"Evoluția a constat într-o celulă de două aeronave, treceri la verticală a pistei, viraje cu înclinare mare, rupere de formație și treceri individuale ale piloților", a explicat Ştefan Panait, pilot la Aeroclubul Român.

Neînfricaţi piloţi de la Aeroclubul Român au executat sute de acrobaţii în avioane uşoare ce valorează un sfert de milion de euro.

"Nu este periculos dacă mă întrebați pe mine, pentru că ne antrenăm foarte mult și suntem învățați să rezolvăm orice situație specială și e meseria noastră și o facem cu plăcere. Nu ne gândim neapărat la periculozitate", a spus George Rotaru, directorul Aeroclubului Român. 

Publicul a stat cu sufletul la gură timp de două ore. "Au fost efectuate foarte frumos, foarte corect şi toată stima mea pentru piloţii care au efectuat acrobaţiile astea", a spus un spectator. 

Mitingul aviatic de la Cluj-Napoca a dat startul oficial al sezonului de zbor din acest an al piloţilor de la grupul de acrobații "Hawks of Romania".

"Sunt aproximativ 35 de avioane și planoare de la Aeroclubul României, sunt 2 elicoptere, sunt 5 MiG-uri care vor evolua și în total peste 100 de piloți și parașutiști participă la acest spectacol aerian", a precizat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca.

La finalul mitingului, după ce piloţii şi paraşutiştii şi-au etalat măiestria pe cerul Clujului, un elicopter MI-17 al Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne a executat un exerciţiu de salvare din munţi.