Antrenamente în adâncuri. 40 de scafandri din cinci ţări s-au antrenat la mare adâncime

Data publicării:
scafandri gopro

Scafandrii de luptă au scanat fundul mării, au căutat şi au dezamorsat bombe. Pentru prima dată, mulţi dintre ei au folosit un aparat de respirat semiînchis. Doar americanii l-au mai folosit în ultimii 25 de ani, căci restul ţărilor nu îl au în dotare.

Sg. Mitrov Kaselnicof, Marina Militară Ucraina: "Împărtăşim din experienţa noastră, învăţăm lucruri noi de la scafandrii din celelalte ţări pentru că, orice s.ar întâmpla, putem rezolva împreună

Lt. David Gardner, Marina Militară a SUA: "În mare, avem, an de an, aceeaşi participanţi. Încercăm să construim un plan de acţiuni şi să aducem un plus de cunoştinţe, în fiecare an."

În cea de-a doua parte a exerciţiului, în dreptul staţiunii Venus, scafandrii din ţările gazde au efectuat lucrări subacvatice de tăiere şi sudură cu unelte hidraulice.

Elementul de noutate pentru mulţi dintre ei a fost sistemul de alimentare la suprafaţă. Practic, scafandrilor coborâţi la adâncimi de până la 90 de metri li se trimite, nelimitat, aer de la suprafaţă, printr-un furtun atașat de un cablu de comunicații, un tub pentru determinarea adâncimii, un cablu electric şi o saulă de siguranță.

Laurenţiu Cocea, comandant Secţia Scafandri de Mare Adâncime:  "În jur de 30 de kg. Depinde de la scafandru la scafandru, câte greutăţi îşi une pe el, depinde de adâncimea la care lucrează. Dacă mai luăm şi aceste echipamete subacvatice de lucru, poate ajunge şi la 50 de kg."

Toate aceste exerciţii fac parte dintr-un schimb de experienţă, dar, în acelaşi timp sunt şi obligatorii pentru militarii ţărilor care vor să adere la Alianţa Nord Atlantică.

Cpt.cmdr. Adrian Onţică, comandant Grupul Scafandri de Luptă EOD: "Învaţă ceea ce înseamnă o structură NATO de scafandri, echipamentele pe care noi le utilizăm, învaţă să le utilizeze practic şi îşi vor pune probleme noi când se vor întoarce în ţările lor privind dotarea, privind modul de antrenament."

Antrenamentele în comun au început marţi şi se termină săptămâna viitoare.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri