Sari la conținut

Costineşti: un şantier, două lumi diferite. Fosta staţiune a Tineretului a ajuns destinaţie pentru cei de vârsta a doua

Oricine ajunge zilele acestea pe faleza din Costineşti, are parte de un peisaj dezolant: alei stricate, conducte şi cabluri electrice care ies din pereţi sau din pământ, grămezi de moloz şi câini vagabonzi.

Cele mai multe dintre lucrările estivale de reamenajare din apropierea plajei Costineşti sunt în întârziere sau au fost abandonate. Investiorii care se gândesc să îşi deschidă terase sau mici puncte de vânzare sunt din ce în ce mai puţini şi tot mai descurajaţi. Şi unii şi ceilalţi privesc cu neîncredere spre ziua de 1 mai, data oficală a debutluiu de sezon pe Litoral.

"Sunt foarte multe lucrări începute şi neterminate. Vă daţi seama, nici nu se pot termina. Nu, nu, nu. Poate foarte puţini să deschidă, cum deschid eu, aşa, magazin micuţ, nealimentar", a spus un patron. 

Hotelurile din Costineşţti, care pe vremuri erau pline de tineri, acum sunt părăginite şi, evident, pustii.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Cunoscut drept un loc preferat al tinerilor, Costineştiul este o palidă amintire a ceea ce a fost cândva. Multe dintre hotelurile-emblemă de pe vremea comunismului sunt acum în paragină."

De ani buni, adolescenţii ocolesc Costineştiul.

Specificul staţiunii s-a schimbat, aşadar, în bună măsură. Cele mai multe investiţii în spaţii de cazare pentru turişti se fac în fosta zonă rurală a localităţii. Acolo, Costineştiul arată cu totul altfel: drumuri asfaltate, trotuare largi şi sute de pensiuni gata să-i primească pe turişti de 1 Mai.

Mihai Bărbuliceanu, consilier local Costineşti: "Ne preocupăm ca cei care doresc să-şi petreacă vacanţele într-un sistem puţin mai apropiat de natură, respectiv în localitate, într-o zonă agroturistică, să stea într-o curte, să poată să stea undeva la iarbă verde, să facă şi altceva decât camere de hotel, plajă şi nebunia discotecilor pe timp de noapte."

Aproape 3000 de turişti sunt aşteptaţi anul acesta, de 1 mai, la Costineşti.

reporteri: Paul Greavu, Adrian Herţa
operatori: Cătălin Vârban, Alexandru Brînzaru