Cozi pentru subvenţii. Fermierii din zonele defavorizate îşi depun dosarele pe ultima sută de metri 

Data publicării:
oi si capre

Doina Beregoi a ajuns la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură după un drum de 50 de minute parcurs cu maşina, din localitatea Grădina până la Constanţa. A stat cinci ore la coadă până a ajuns în faţa funcţionarului care i-a preluat cererea pentru subvenţie. Pentru cele 200 de oi pe care le are în ogradă, va primi 1300 de euro.

Pentru că fiecare animal în parte este verificat pe calculator, ziua a fost pierdută pentru Doina. Au păţit-o şi alţi fermieri pentru că, spun ei, la ţară informaţia ajunge greu şi, dacă ajunge este incompletă. Iar ei sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri şi să stea la cozi interminabile doar ca să afle ce le lipseşte din dosar.

În birorurile APIA era un dute-vino continuu. Teancuri de dosare erau aşezate pe podea şi pe birouri, iar funcţionarele erau epuizate, după ultimele zile în care au primit cereri la foc continuu.

Iveica Băzdrăgan, consilier superior în cadrul APIA Constanţa: "Cât durează să înregistraţi o cerere? Păi, cel mai puţin un sfert de oră, dacă are, să zicem, 50 de capete şi poate să dureze peste o oră dacă are peste 300 de capete, în funcţie de problemele pe care le are fiecare solicitant".

Reprezentanţii APIA susţin că presiunea la birouri nu ar fi fost atât de mare dacă fermierii nu ar fi lăsat depunerea cererilor pe ultima sută de metri.

Actele pentru subvenţiile la capre şi oi pentru zonele defavorizate se primesc încă din 14 octombrie, iar 15 noiembrie este data limită. Dintre cei peste 800 de fermieri din judeţ, nici măcar 300 nu s-au prezentant până acum la sediul APIA.

"Ne organizăm şi vom face faţă. Nu va fi niciun fermier care să nu depună această cerere dacă întrenueşte condiţiile de eligibilitate", a spus Dan Burlacu, director APIA Constanţa.

Judeţul Constanţa deţine 35 de zone declarate defavorizate, acolo unde pământul nu dă roade bogate.

Subvenţiile sunt acordate fermierilor care au minimum 50 de animale şi maximum 300, care au împlinit un an de viaţă până pe 31 august.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri