Cu dreptatea în mână degeaba. O profesoară din Medgidia nu primeşte banii de transport de la primărie

Data publicării:
profesoara in clasa

Simona Muşat predă matematică din anul 2006 la Şcoala Constantin Brâncuşi din Medgidia. Administraţia locală nu i-a oferit o locuinţă de serviciu în localitate, aşa că i s-a decontat naveta de la Constanţa până la şcoală şi înapoi. După doi ani, au început necazurile.

"Din decembrie 2008, a apărut problema aceasta cu decontarea transportului, primarul motivând că primăria nu are fonduri", a spus Simona Muşat, profesor titular la Şcoala Constantin Brâncuşi din Medgidia.

Chiar dacă avea un salariu mic, profesoara de matematică a continuat să meargă la şcoală, pe banii ei şi-ai soţului. A tot sperat că administraţia locală va lua măsuri. Până la urmă a acţionat primăria în instanţă şi anul trecut a câştigat. Edilul din Medgidia trebuie acum să îi plătească 2340 de lei, contravaloarea navetei aferentă perioadei septembrie 2011 - mai 2012. În februarie, Simona Muşat a apelat la un executor judecătoresc pentru a-şi recupera banii, fără folos, însă.

Simona Muşat, profesor titular la Şcoala Constantin Brâncuşi din Medgidia: "Primăria şi Consiliul Local Medgidia au contestat şi această executare. Au câştigat în sensul amânării plăţii pe o perioadă de 6 luni. Au trecut şi aceste 6 luni şi iată că nu s-a rezolvat nimic". 

Deşi Legea nr.1 din 2011, cât şi instrucţiunile Ministerului Educaţiei nr 2 din 2011, prevăd în mod expres că „...decontarea sau plata echivalentă costurilor de transport se va efectua de către autorităţile administraţiei publice locale din unitatea administrativ teritorială pe raza căreia se află unitatea de învîţîmânt la care îşi desfăşoară activitatea cadrul didactic, în urma solicitărilor adresate autorităţilor administraţiei publice locale", primarul municipiului Medgidia, Marian Iordache susţine contrariul.

Sindicatele nu au o voce comună

La nivelul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar problema decontării navetei este o nebuloasă. Unii susţin că legea obligă primăriile să deconteze transportul cadrelor didactice care fac naveta, în timp ce alţii spun că nici vorbă de aşa ceva.

"Atât Consiliul Local, cât şi ordonatorul de credite, care este primarul localităţii, nu sunt obligaţi să deconteze abonamente sau bilete ale navetiştilor. De ce? Pentru că legiuitorul nu este imperativ în cazul acesta", a spus  Ecrem Gafar, membru al Consiliului director al SLSIP Constanţa.

Mitică Iosif, liderul SLSIP Constanţa spune că "Medgidia este una dintre unităţile administrativ teritoriale care, de ani buni refuză să respecte legea. avem acolo colegi care au câştigat procese, au hătărâri judecătoreşti executorii, definitive, irevocabile şi totuşi nu le pot pune în aplicare".

Cazul profesoarei care a câştigat procesul împotriva administraşiei locale nu este singular. 150 de profesori din tot judeţul, au de recuperat bani de la primării, iar o parte dintre intenţionează să urmeze exemplul profesoarei din Medgidia.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Ionuţ Căpitan

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri