Sari la conținut

Delta, un paradis pentru britanici. Imaginile au fost filmate în anul 1962 şi au fost postate pe internet

Delta, un paradis pentru britanici. Imaginile au fost filmate în anul 1962 şi au fost postate pe internet>

În urma cu 52 de ani un jurnalist britanic descria Delta Dunarii ca pe un colt de paradis. Acesta a numit Delta un sanctuar al celor 300 de specii de păsări şi un colţ de vis pentru cei 5 mii de pescari care trăiesc din pescuit, dar mai ales din exportul de lux al icrelor de caviar. Filmuleţul realizat în 1962 a fost postat recent pe internet.

"Aceasta este o altă parte a frumuseţii naturii. Aici omul pare să fie un intrus. Ne aflăm pe legendarul fluviu Dunărea, sau mai degrabă marea Deltă din România, unde râul de 1.725 mile întâlneşte Marea Neagră."

Din relatarea jurnalistului britanic, reiese că Dunărea era paradis pentru orice călător, dar mai ales pentru pescarii amatori. "Sunt atât de multe ştiuci, bibani, crapi şi alte specii, încât pescarii se adună aici şi pescuiesc alături de profesionişti", spune reporterul britanic.

 "Acest imperiu fluid, cu vegetaţia sa luxuriantă care aminteşte mai degrabă de regiunile ecuatoriale, este unul dintre cele mai impresionante sanctuare de păsări, vizitat de mai mult de 300 de specii, de la pelicani la flamingo.

Peştii, pe de altă parte, nu se bucură de aceeaşi protecţie. De fapt, cele trei braţe ale Dunării găzduiesc suficient peşte cât să păstreze angajaţi 5.000 de pescari."

În descrierea făcută în minidocumentar se spune că doar în Marea Neagră există 4 tipuri de sturioni, de la cei mari de 7 metri lungime şi 900 kilograme greutate, la cei de dimensiuni mai reduse, lungi de 2 metri şi cu o greutate între 13 şi 18 kilograme.

"Cunoscut în Europa de Est încă din secolul al 16-lea, caviarul este încă un lux în ziua de astăzi, caviarul românesc fiind cel mai scump pentru că este vândut doar în stare proaspătă."

Jurnalistul britanic încheie reportajul realizat în 1962 spunând că de pe aeroportul din Bucureşti, caviarul proaspăt, împreună cu alte delicatese din Deltă, precum picioarele de broască, era trimis în toate părţile lumii.