Groapă de gunoi la malul mării. CEDO obligă primăria Năvodari să elibereze autorizaţiile necesare

Data publicării:
GROAPA GUNOI

Hotărârea CEDO este definitivă şi obligatorie. Asta înseamnă că până la 17 iunie 2015, autoritatea locală va trebui să emită autorizaţia de construcţie.

"Statul Român trebuie să asigure, prin mijloace adecvate, în termen de trei luni, punerea în aplicare a hotărârilor în vigoare", se arată în hotărârea CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat verdictul după ce Primăria şi investitorul privat care urma să construiască depozitul pentru deşeuri industriale şi toxice s-au războit în instanţele româneşti timp de şase ani.

Florin Chelaru, viceprimarul orașului Năvodari: "Eu, personal, nu voi semna o astfel de autorizație! Pentru mine este mai ușor să semnez o demisie de onoare decât să semnez o astfel de autorizație!"

Ideea unei astfel de construcții este respinsă energic de oameni.

Andrei Salomia, preot: "Dacă va fi nevoie, vom merge până la cele mai înalte și grave manifestări de protest, pentru a ne apăra orașul, copiii și nepoții."

Întins pe o suprafață de 30 de hectare, depozitul urma să colecteze, anual, 240.000 de tone de deșeuri. Între acestea, se numărau și resturi industriale periculoase: acizi, substanțe oxidante, substanțe rezultate din tratarea chimică de suprafață și acoperirea metalelor.

Ulterior, în 2011, primarul de atunci al orașului Năvodari, Nicolae Matei, a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța că certificatele de urbanism pentru construcția depozitului s-au bazat pe acte false.

Instanțele, Curtea de Apel și Înalta Curte au decis că, într-adevăr, certificatele de urbanism pentru depozit au fost obținute în baza unor date și documente nereale și, din acest motiv, le-au desființat. Decizia CEDO nu ţine, însă, cont de aceste ultime modificări.

reporter: Adrian Herța
operator: Florin Boboc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri