Sari la conținut
News Alert

Misiuni NATO pentru studenţi. Românii şi bulgarii au simulat exerciţii militare la Academia Navală

Echipele alcătuite din studenti millitari români şI bulgari au condus trei nave NATO într-un teritoriu ostil iar misiunea lor a fost să ducă ambarcaţiunile în siguranţă În port.

Pentru asta au învaţat să înţeleagă şi să execute un mesaj codat specific NATO, dar şi cum să conducă mai multe nave în formaţie.

Modele pentru simulare le-au fost chiar navele americane USS Ross şI USS Taylor care au vizitat recent Portul Constanţa. La astfel de exerciţii au ocazia să participe doar cei mai buni studenţi. Printre ei se numără şi Andrei Zamfir. Tânărul provine dintr-o familie unde marina militară este o tradiţie însă el aspiră să ajungă să muncească în comandamentul nord atlantic.

Andrei Zamfir, student român: "Cu toţii suntem cumva obligaţi să ajungem la o navă deoarece ne alegem funcţiile la o navă din flota noastră iar în final într-un comandament NATO. Cred că este visul oricărui student din Academia Navală.
În orice meserie ocazia a ceea ce vei face exact în viitor este o ocazie deosebită. Simt că va conta foarte mult pentru viitoarea meserie de ofiţer de marină militară."

Cdor. Octavian Tărăbuţă, prorector ANMB: "Spre deosebire de mai vechiile tipuri de aplicaţii unde totdeauna noi câştigam, aici pe simulator putem să nu câştigăm în cazul în care nu am operat corespunzător dar tocmai acesta este şi rolul simulatorului, nu consumăm combustibil, nu consumăm muniţie, nu stricăm nave."

Este pentru prima data când studenţii marinari militari români şI bulgari participă împreună La astfel de exerciţii. Misiuni de tipul celor desfăşurate la Academia Navală Mircea cel Bătrân au avut loc şI la instituţia de învăţământ similară Din Varna.

reporter: Annabelle Borş
operator: Cristian Caciauna