Sari la conținut

Porţi deschise, la eoliene. Vizitatorii au admirat priveliştea de la 100 de metri înălţime

 

Înainte de a păşi spre inima turbinei, vizitatorilor le-a fost facut un instructaj special. Au fost echipaţi ca pentru escaladarea unui munte: cu hamuri, căşti de protecţie şi mănuşi.

Ancorati de un mecanism de susţinere, temerarii au urcat trei etaje pe scări, iar distanţa până în camera de control a eolienei au parcurs-o cu un lift îngust.

De la 100 de metri altitudine se vede o mare de eoliene care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de hectare, iar mărimea fiecăreia dintre elice este cât jumatatea unui teren de fotbal.

Vizitatorii au putut afla şi cum este produsă energia electrică prin intermediul turbinelor eoliene.

Rubens Schweitzer, manager firmă de mentenanţă: "Vântul este cel care pune în mişcare toate agregatele de aici din turbină, producem curent, îl transportam mai departe prin reţele electrice către un punct de transformare şi mai departe în reţeaua naţională."

Alin Minea, tehnician mecanic: "Turbina pe care ne aflăm acum poate produce la capacitate maxima 2.5  megawatt pe oră şi asta înseamnă o energie destul de mare ca să fie importanta pentru un oraş".

Initiatorii acestui eveniment inedit doresc ca acesta sa devina o traditie si sa fie organizat in fiecare vara, atunci cand conditiile meteorologice sunt favorabile.

reporter: Oana Manoilă
operator: Mihai Ciobanu 

editor web: Anca Medrea